Ükski biokütus ei suuda aiatehnikale nii palju kurja teha, kui hooletu peremees.Foto: Pixabay
Tehnika
8. mai 2019, 07:15

Kas muruniiduki surm on biokütus või tapab selle hooletus? (5)

Aeg on muruniidukid ja suuremad aiatööriistad üle vaadata, hooldada ja käima tõmmata. Asjatundjad annavad nõu, kuidas seda teha ning selgitavad, kas ja milliseid ohte kätkeb endas biokütus mootoris.

Alates 1. aprillist on Eesti kütusemüüjad kohustatud lisama mootorikütustele biokomponenti vähemalt 6,4% energiamahu ulatuses: mootoribensiinile 95 tuleb lisada umbes 10% etanooli ning diislikütusele umbes 7% biodiislit.

Kaasaegsete niidukite, trimmerite ja muu väiketehnika mootorid on konstrueeritud selliselt, et võivad töötada ka biolisandiga kütusega. Laiemalt levinud väikemootorite tootjad (näiteks MTD/Cub Cadet, ECHO, Briggs & Stratton, Kawasaki jpt) deklareerivad, et nende poolt toodetud jõuallikad tarbivad muretult kütust, mille oktaanarv on üle 87 ja mille etanooli sisaldus ei ületa 10%. Seega ei peaks biokütus suuri kirgi kütma.

On siiski paar reeglit, mida tasub aiatehnika puhul järgida. Väärt nõu jagavad Husqvarna Eesti järelteeninduse spetsialist Aivo Smitt ja Stokkeri tootevaldkonna juht Urmas Prints

Loe läbi kasutusjuhend

Arvukad päringud biokütuse sobivuse kohta veenavad järelteeninduse spetsialiste, et kliendid ei ole kunagi lugenud aiatehnikaga kaasa antavat kasutusjuhendit. Teadmatusest ja siit-sealt loetud pealiskaudsest infost tulenevad eksiarvamused ongi saanud hagu alla.

Aiatehnika puhul on tõepoolest oluline enne kasutama hakkamist kasutusjuhend läbi lugeda. Juhendis on eraldi peatükk mootorikütuste kohta – millist, kuhu ja kui palju kallata võib.

Hoolda masinat korralikult

Ükski biokütus ei suuda aiatehnikale nii palju kurja teha, kui hooletu peremees. Loodetavasti sai hooaja lõpus paaki jäänud kütus välja kallatud ja vahetatud mootoriõli.

Niidumasinate ja trimmerite igamehehoolduse miinimumprogrammi kuulub ka aeg-ajalt tehtav põhjalik pesu, sest kõik, mis rohuga kokku puutub, saab haiget – happeline rohumahl mõjub niidukorpusele laastavalt.

Kevadine miinimumprogramm on tehnika korraline ülevaatus. Kõik see, mis sügisel tegemata jäi – niiduterade kontroll, vajadusel teritamine ning tasakaalustamine on nüüd asjakohane korda ajada. Ka õhufiltri vahetamine kord aastas hoiab masina töökorras.

Kõige lihtsam on kalendrisse kirja panna, et masin tuleb kord aastas viia korralisse hooldusse. See maksab mõnikümmend eurot, ent pikendab tööriista eluiga päris tuntavalt.

Milline peab olema muruniiduki jaoks õige kütus, loe Acceleristast.

Foto: Accelerista