Liitlasväed SüüriasFoto: AFP/Scanpix
Maailm
19. detsember 2018, 16:45

USA plaanib sõdurid Süüriast välja tuua (5)

Ühendriigid plaanivad president Donald Trumpi käsul sõdurite tagasitoomist Süüriast. Hetkel on Süürias umbes 2000 Ameerika sõjaväelast, vahendab BBC.

Ameeriklased abistavad Süüria Demokraatlikke Vägesid (lüh. SDF), peamiselt kurdi rahvusest võitlejaid, kes sõdivad nii terrorirühmituse ISIS kui Süüria diktaator Bashar al-Assadi vastu. SDFi-Ameerika liitlasväed on saavutanud ka mitu olulist võitu nagu Raqqa linna tagasivõtmine ISISelt eelmise aasta oktoobris ning alles eelmisel nädalal ajasid liitlased terrorirühmituse välja Hajinist, viimasest linnast, mis veel ISISe kontrolli all oli.

President Trumpi sõnul ongi sõdurite väljatoomise põhjuseks see, et tema hinnangul on ISIS Süürias lõplikult lüüa saanud. Kõrgemad sõjaväeametnikud on siiski olnud seda meelt, et sõdurid võiksid pisut kauemaks jääda. Siin-seal on veel väikesi ISISe rakukesi, ehkki suurt keskust ning erilist võimu neil enam Süürias tõepoolest ei ole. Siiski püsib oht, et kui rühmitust täielikult ei neutraliseerita, võivad nad kasvaja kombel jälle vaikselt levima hakata.