Kurdi võitlejad Eufrati jõe ääres - kas vastased suudavad end koguda ja vastulöögi teha?Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
14. detsember 2018, 20:00

ISIS põgenes viimasest Süüria linnast, mis veel nende käes oli (20)

Süüria Demokraatlikud Väed võtsid neljapäeval pärast nädalatepikkust karmi tulevahetust ISISe käest Hajini linna, mis oli seni ka terrorirühmituse mitteametlik keskus.

The Guardian vahendab, et kurdi võitlejate juhitud Süüria Demokraatlikud Väed (SDF) surusid ISISe tüübid Eufrati jõe kaldal asuvast linnast välja ida pool asuvatesse küladesse. Terve neljapäeva vältas terroristide ja SDFi vahel siiski korralik madin ning paistab, et kõrilõikajad ei kavatse päris alla anda ning võivad laialipillutatud väed uuesti kokku koondada ja üritada oma viimane kants tagasi võita.

Võit Hajinis ei tulnud kergelt. Kuna peamiselt kurdi võitlejatest koosnevat SDFi toetavad Ühendriigid, ei mõjunud see hästi Türgi-USA suhetele. Türklaste silmis on SDF ise terroriorganisatsioon, või vähemalt äärmiselt kahtlane liikumine, mis vastava relvastuse ja jõu kogumise järel võib hakata vägivallaga nõudma kurdide iseseisvumist Türgist. Samuti ei meeldi SDF Süüria diktaator Assadile ega tema kontrolli all olevale sõjaväele.

Samuti peitsid Hajinis end pikaajalised ja karastunud ISISe võitlejad, kes hoolimata järjestikustest läbikukkumistest Süürias ja Iraagis endiselt oma terroriorganisatsiooni usuvad. Kunagisest mastaapsest võimupiirkonnast on järel vaid üksikud killustunud tükikesed ja terroristid üritavad põlve otsast võideldes pigem kaitsta seda, mis on, kui vallutusretki teha. 2017. aasta lõpu poole sai Hajinist rühmituse mitteametlik pealinn. Enne seda oli selleks Raqqa, ent selle vallutasid SDF ja liitlasväed 2017. aasta sügisel. Üle poole ISISe tuludest tuleb Hajini lähistel asuvatest naftaväljadest.

Lääne luure arvates peidab ISISe liider Abu Bakr al-Baghdadi end tõenäoliselt Anbari provintsis Iraagis, kus rühmituse käes on veel riba maa-alasid Tigrise jõe ääres. Teadaolevalt on ta viimase aasta jooksul Hajini küll külastanud, ent aktiivsest sõjategevusest hoiab al-Baghdadi eemale. Iraagi luure andmeil on ta tõenäoliselt aga just sealkandis, kuna Hajinis viibib ka ülejäänud rühmituse ladvik ning sama on ülekuulamistel kinnitanud ka nende vangistatud terroristid.