Protestiaktsioon Washingtonis: kümned papist lõigatud Zuckerbergid kirjaga „Tehke Facebook korda“Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
10. aprill 2018, 21:27

Zuckerberg annab Senati ees aru!

Facebook annab teada, kas Cambridge Analytica sai su andmetele ligi (1)

Facebooki lekkeskandaal mõjutab umbes 87 miljonit sotsiaalvõrgustiku kasutajat. CBS News vahendab, et esmaspäevast hakkas Facebook kõigile neile kasutajatele teada andma, et nende andmeid võib olla ära kasutatud. Täna vastab Zuckerberg arupärimistele andmelekke kohta USA Senati kaubandus- ja õiguskomitee ees.

Lisaks sellele peaksid kõik 2,2 miljardit Facebooki kasutajat saama teavituse, mis õpetab oma andmeid kaitsma ning näitab kasutajale ka kõiki äppe ja rakendusi, mida ta kasutab. Just ühe rakenduse kaudu sai konsultatsioonifirma Cambridge Analytica ligi kasutajate ja nende sõbralistis olevate inimeste andmetele. On võimalik, et neid andmeid kasutati ära erinevates poliitilistes kampaaniates, ühe süüdistuse kohaselt näiteks Brexiti kampaania reklaammaterjali levitamisel.

Facebooki esindajate sõnul on enamik andmevarguse ohvreid ameeriklased, üle 70 miljoni. Nii Suurbritannias, Filipiinidel kui Indoneesias tuvastati üle miljoni andmelekkega seotud kasutajaprofiili.

Facebooki juhid eesotsas Mark Zuckerbergiga on kasutajate ees vabandust palunud. Tehnoloogiaajakirja Wired peatoimetaja Nicholas Thompson kommenteeris: „Mis puudutab seda konkreetset juhtumit, siis see pole nii jube, kui mõned väidavad. Ja Facebook pole selles nii suur süüdlane kui arvatakse. Kuid,“ jätkab ta, „Facebook on ilma igasuguse karistuseta meie privaatsust rikkunud juba 12 aastat. Nii et mõnes mõttes võiks öelda, et praegu on käes karistus 12 aasta jooksul esinenud väiksemate privaatsusrikkumiste ja usalduse kuritarvitamiste eest, mille eest Facebooki varem karistatud pole. Seepärast karistatakse neid praegu selle kuriteo eest natuke liiga palju. Ent kui mõtleme viimase kümnendi peale, siis võib-olla just parasjagu.“

Teisipäeval vastas Zuckerberg arupärimistele andmelekke kohta USA Senati kaubandus- ja õiguskomitee ees. Oma tunnistust alustas Zuckerberg kirjeldusega Facebooki headest külgedest, kuid lisas, et paraku kasutatakse tema loodud platvormi ära ka pahategudeks, vihakõneks ja valeinfo jagamiseks. Tema sõnul uurib Facebook praegu kümneid tuhandeid populaarseid rakendusi, et leida teisi sarnaseid kuritarvitamisi. Ta meenutas ka, et libakontod ehk valenime ja -identiteedi all tehtud kontod pole Facebooki reeglite järgi lubatud.

Osa süüd üritas Facebooki juht ka kasutajate õlgadele veeretada, öeldes, et liiga pikki hoiatusi ja ohutusteavet ei saa kasutajatele anda, sest kasutajad lihtsalt ei loe pikka juttu läbi. Samuti väitis ta, et paljudel inimestel pole reklaammaterjaliga Facebookis probleeme - nii kaua, kuni reklaamid on seotud asjadega, mis neile meeldivad. Tema sõnum näis olevat: head tasuta asja ilma reklaamita ei saa.

Zuckerberg 10. aprillil tunnistusi andmas Foto: AFP/Scanpix