Foto: Martin Ahven
Tehnika
9. aprill 2018, 14:36

Facebook toob välja vanade sõnumite kustutamise võimaluse (4)

Kui saatsid Facebookis kellelegi kasvõi eksikombel sõnumi, mida hiljem kahetsesid, siis said selle enda vaatest ära kustutada. Aga adressaadi kirjakasti jäi piinlik postitus alles. Sotsiaalmeediagigant kavatseb pakkuda lähitulevikus võimalust sellised teated ka adressaatide vaatest ära kustutada – aga juba on plaani kritiseeritud kui kuritarvitamist võimaldavat.

Businessinsederi teatel paljastas TechCrunch möödunud nädalal, et Facebook oli salaja kustutanud oma juhi Mark Zuckerbergi vanu sõnumeid, mis seni saajate kirjakastides alles olid. Kritiseeriti, et tegu on topeltstandarditega – FB juhile ja kasutajatele kehtiksid nagu erinevad reeglid.

Päev pärast TechCrunchi paljastust teatas sotsiaalmeediakanal, et lähikuudel saavad kasutajad läbi Messengeri äpi saadetud sõnumeid samuti „unsend’ida“ ehk tagasi võtta.

Ent seegi mõte on ekspertide silmis juba mahategemist leidnud. Mitmed neist on märkinud, et võimalust võidakse kuritarvitada, näiteks ahistamise varjamiseks ja selle ohvritega manipuleerimiseks.

„Mõtle, kui palju kordi oled läinud tagasi vestluse salvestiste juurde, et veenduda, et oled tõesti kellelegi midagi öelnud,“ kirjeldas krüpteeritud sõnumirakenduse Peerio juht Florencia Herra-Vega. „See võis juhtuda mingi täiesti triviaalse vaidluse käigus – „Ma ju TÕESTI palusin, et sa piima ostaksid“.“

„Aga selline asi võib osutuda reetlikuks ja ohtlikuks ning mängu tulla manipuleerimine, lisas ta. „Näiteks kui keegi sind ahistab või käitub solvavalt, siis võib ta minna tagasi, muuta või kustutada vestlusi ja öelda, et ta pole kunagi selliselt käitunud, nagu sina teda süüdistad – ja see võib olla päris õudne.“