Inimene peab võltsvideote puhul olema ise väga tähelepanelik ja jälgima, kas videopildis on midagi kummalist, kas temaga suhtleva inimese miimika on vahepeal veider või tundub miski muu kahtlane.Foto: Vanilla Bear Films / Unsplash
Raha
27. aprill 2021, 14:20

PANK HOIATAB: küberkuritegevuse haare üha laieneb – ole valmis võltsvideote äratundmiseks!

„Küberkuritegevuses areneb praegu kiiresti süvavõltsingute tehnoloogia ning inimesed peavad selle osas teadlikumad olema juba enne võltsinguga kokkupuutumist,“ hoiatab Luminori panga finantskuritegevuse tõkestamise Eesti üksuse juht Kaarel Paabut.

Süvavõltsingute (nn deep fake) tehnoloogia on Paabuti sõnul praegu veel vaid mängulisel tasandil olev uus tehnoloogia, kuid mis juba lähitulevikus hakkab kurjategijatele uusi võimalusi pakkuma. „See on praegu kiiresti arenev valdkond, mida esialgu teame rohkem tuntud inimestest tehtud naljavideote põhjal, aga see tehnoloogia pakub palju uusi võimalusi ka manipuleerimisrünneteks,“ selgitab Paabut, kelle hinnangul on süvavõltsingute ehk võltsvideote näol tegu petukõnede tehnoloogilise edasiarendusega.

„Nii nagu petukõne tegija esitleb end näiteks pangatöötajana, saab võltsvideo abil jätta sama muljet veelgi veenvamalt. Videos esinev nn pangatöötaja võib olla inimese jaoks tuttava näoga ning mõjuda väga usutavalt,“ räägib Paabut ja lisab, et sellisel juhul on oht, et kurjategijad pääsevad ligi inimese pangakontole, väga suur.

Paabut nendib, et Eestis selliseid juhtumeid veel olnud ei ole, kuid tehnoloogia areng liigub sinnapoole ning tõenäoliselt on mõne aja pärast juba levinum. „Kuna küberkuritegevus areneb suurenenud kaugtöö ajastul pikkade sammudega, peab uutest kuritegevuse vormidest olema teadlik juba enne nende massideni jõudmist. Inimene peab võltsvideote puhul olema ise väga tähelepanelik ja jälgima, kas videopildis on midagi kummalist, kas temaga suhtleva inimese miimika on vahepeal veider või tundub miski muu kahtlane,“ manitseb Paabut juba ennetavalt ettevaatlik olema.