Petukõned on sagenenud

Foto: Andriy Popov/PantherMedia/Scanpix
Krimi
26. juuni 2021, 19:31

PETUKÕNED SAGENEVAD: viie kuuga on kelmidele kaotatud üle 2 miljoni euro! (21)

Viimasel ajal on taas hakanud suurenema petukõnede arv, kus inimestelt püütakse erinevaid skeeme kasutades raha välja petta. Viimase viie kuu jooksul on inimesed politsei andmetel kaotanud üle kahe miljoni euro.

Kelmid teevad kõnesid justkui pangast ning jutustatakse näiteks kahtlastest tehingutest inimese kontol või ka panka tabanud küberrünnakust, vahendas „Aktuaalne kaamera“.

„Enamasti on küll vene keeles, aga on ka eestikeelseid kõnesid olnud. Nii et kõikide kõnede osas tuleb olla valvas,“ ütles politseikapten Maarja Punak.

Tihti kõnetatakse inimest nimepidi ning asutakse täitma ankeeti. Ainuüksi maikuus peteti sel moel välja 168 000 eurot. Viie viimase kuuga on registreeritud 179 taolist juhtumit. Kõige rohkem on libakõnesid „pangast“ saanud Tallinna ja Harjumaa inimesed – kokku 115.

Politsei soovitab neil, kes on jõudnud juba oma paroolid öelda, võtta kiiresti ühendust pangaga.

„On olnud päris mitmeid juhtumeid, kus inimesed on pääsenud õigeaegselt reageerides või ka sõbraga läbi rääkides: et mis sa arvad, kas see võib olla skeem, ja sõber ütleb, et kahtlane asi. Kui sa võtad pangaga õigeaegselt ühendust, võib olla võimalik tehing peatada või panna arve kinni, et sealt ei saaks teha kahtlaseid tehinguid,“ seletas Punak.

Jätkuvad ka investeerimispettused. Viie kuuga on politsei andmetel registreeritud 109 juhtumit, millest 72 pandi toime Tallinnas ja Harjumaal. Viie kuuga on tekitatud kahju 1,22 miljonit eurot.

Kus ja millises riigis kelmid tegelikult asuvad, on keeruline öelda. Kõned tulevad erinevate riikide suunakoodidega. „See, kust see kõne tuleb ja kas see tuleb hoopis aparaadist, mis seda numbrit on muutnud ega pruugi konkreetselt sellest riigist tulla, nii ei saagi öelda. Kelm võib tegutseda ükskõik kus. Arvutikelmus võib alati toimuda ükskõik kus,“ rõhutas Punak.

Koroonaajal hakkasid inimesed rohkem suhtlema sotsiaalmeedias ning see andis võimaluse ka kelmidele, kes hakkasid looma kontakte. Punak ütleb, et politseil on teada armupetuskeeme, kus on petetud välja raha, küsides seda näiteks tööriistade või lennupiletite ostuks ning laste raviks.