Foto: Ilmar Saabas / Ekspress Meedia
Raha
6. aprill 2020, 12:57

Jaak Roosaare: praegune kriis on parim näide, miks peab tekitama mitme kuu rahavaru

Ettevõtja ja investor Jaak Roosaare leiab, et praegune kriis näitab meile selgelt, miks peaks kõigil olema rahavaru mitme kuu kulude katmiseks. Lisaks jagab ta soovitusi, kuidas uues majandusolukorras tuleks oma rahaasjadega ümber käia ning selgitab, miks oleks just nüüd vaja kiiva kokkuhoiu asemel pigem rahakotiraudu paotada. 

„Juba aastaid olen nii mina, kui ka paljud teised korrutanud, et igaühel võiks olla kõrvale pandud vähemalt 3–6 kuu suuruse kuupalga suurune rahapuhver. Praegune olukord on väga selgelt kätte näidanud, miks see vajalik on,“ märkis ettevõtja ja investor Jaak Roosaare. „Nüüd tundub, et võimalusel võiks see puhver olla veelgi suurem kui kuus kuud. Ja kindlasti peaks see raha olema paigutatud eraldi kontole, millega pole ühendatud igapäevaselt kasutatav pangakaart.“

„Tundub vastuoluline, aga praegusel hetkel on ilmselt paljudel inimestel tavapärasest veelgi kergem seda raha kõrvale panna. Kõik istuvad ju kodus ja ära on jäänud väga paljud väljaminekud – transpordikulud, meelelahutus kinodes, teatris, väljas söömine, kohvikutes istumine jne. Need vahendid võikski nüüd kõik suunata puhverfondi,“ selgitas Roosaare. 

Lisaks on praegune aeg suurepärane võimalus avastada või taasavastada tasuta meelelahutusi, mida perega ette võtta. Nagu laua- ja seltskonnamängud, looduses või värskes õhus olemine jne. „Tunnen, et ka enda puhul saan pideva aktsiate vahtimise asemel lastega väljas veedetud ajast märksa rohkem rõõmu,“ ütles Roosaare.

Samas rõhutas ta, et tegelikult pole ka päris õige täielikult varudele keskenduda. „Kui keegi enam mitte midagi ei tarbi ega osta, siis kukubki majandus kokku. Kui teil on näiteks lemmikkohvik, nurgapood või mingi teenus, siis soovitan ikka neid tarbida, sest muidu on väga reaalne, et peagi on teie lemmikkoht lihtsalt pankrotis. Näiteks paljud kohvikud teevad nüüd kojukannet või saab lihtsalt üle akna nende saiakesi osta. Tellige õlu oma lemmik pruulikojast ning ostke ajalehti, mida loete. Nii jääme kõik ellu.“

Roosaare lisas, et inimesed võiks tegelikult riigilt nõuda ka kodanikupalka, mida paljud riigid rakendavad. „See hoiab inimesed reaalselt kodus ja ei sunni neid töö tegemise nimel välja minema ning pealegi hoiab raha majanduses ringlemas, mitte ei sunni kõike seisakusse. Et tagada ikkagi raha Eestis püsimise, siis võib ju see raha olla ka seotud kohalike ettevõtetega. Näiteks, et kodanikupalga eest saab maksta oma kommunaalarveid, lasteaiakohti või kaupade eest kohalikus poes.“

Lisaks rahatarkusi viirusest tingitud olukorraks:

  • Nüüd on õige aeg täpselt kaardistada oma rahaline olukord. Millised on kulud, mida enne tegid ja nüüd näed, et saaksid vabalt nende pealt kokku hoida? 
  • Kriisi tõttu tegemata jäänud kulutused hoia säästudeks.
  • Ehk on õige aeg vahetada üürikorterit? Kadunud turistid on toonud alla hinnad üüriturul, mis tähendab, et võimalik on leida paremas asukohas või suuremaid kortereid tunduvalt soodsama hinnaga.
  • Kinnisvaraostuga tuleb olla ettevaatlik. Tõenäoliselt on ees ootamas ka kinnisvarahindade langus, kuid enne odavamaks muutunud pinna ostmist pead selgelt läbi mõtlema, kas sinu enda töökoha tulevik on piisavalt kindel, et jõuad kanda kõiki laenumakseid.