Arkadi Popov Foto: Youtube/ValitsuseUudised
Eesti uudised
30. märts 2020, 12:01

VIDEO | ERIOLUKORRA UUDISED: terviseamet paneb rõhku viirusetõrjele hooldekodudes, maksuvõlglased ei pea tasuma intressi

Igapäevasel pressikonverentsil oli esmaspäeval juttu koroonaviiruse testimisest ja eriolukorras ettevõtjate toetamisest.
 


Plaani järgi on kohal terviseameti kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuht ja PERHi erakorralise meditsiini ülemarst-keskuse juhataja Arkadi Popov, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) majandusarengu asekantsler Viljar Lubi ning maksu- ja tolliameti peadirektor Valdur Laid. Teemad on hetkeolukord ja testimine ning ettevõtete riigipoolsed toetusmeetmed.

Popov: Saaremaa vajab abi

Popov teatas, et terviseameti praegune prioriteet on praegu hooldekodudes koroonaviiruse leviku peatamine. „Peame sellega tegelema esijärjekorras. Mida me veel näeme, on see, et haiglaravi vajadus on kasvutrendis. Praegu vajab intensiivravi 13 inimest,“ seletas ta. 

Popovi sõnul võime arvestada, et nädala-pooleteisega võib tulla aeg, kui peab võtma väga tõsiselt haiglaravi pakkumise võimaldamist.

Terviseamet käis üle Eesti erinevates haiglates. „Käisime Kuressaare haiglas. Väga tubli kollektiiv. Need murekohad, mis tulevad paratamatult sellest, et need patsiendid vajavad eelkõige hapnikravi ja see võimekus peab olema Kuressaare haiglas tõstetud. Me räägime läbi kaitseväega, et seda võimekust tõsta,“ sõnas ta. Popovi sõnul on suur tõenäosus, et kaitseväe välihaigla suudetakse selle nädala jooksul püsti panna ja välistatud pole ka spordihoonete ümber tegemine haiglateks.

Majandusarengu asekantsler: majanduse järgmised sammud sõltuvad tervisevaldkonnast

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi tunnistas, et majanduses on olukord pingeline. „Soovime eelkõige säilitada töötajate ja tööandjate vaheline sidet,“ sõnas ta. 

Lubi sõnul avanesid möödunud reedel ka esimesed KredExi kriisimeetmed. „Näeme et läbi käenduste ja pankade on meil kõige kiirem viis ettevõtteid aidata. Oleme valmis ka selleks, et järgmisel nädalal peab KredEx reageerima igale turutõrkele. Püüame võimalikult reaalajas jälgida olukorda,“ sõnas ta. 

Järgmiste sammude planeerimisel on Lubi sõnul oluline see, mis toimub tervisevaldkonnas. Kui inimesed ei saa liikuda, siis ei saa ka majanduses mingeid järeleandmisi teha. „Millal tulevad järgmised sammud? Seda on vara öelda. Saan öelda, et kõik mis puudutab turu stimuleerimist, siis ideid on laual väga palju. Me jälgime olukorda,“ lisas ta.

Lubi sõnul on kriisis olevatel ettevõtetel kõige targem end külmutada ja jääda lihtsalt ootama, kuniks kriisiolukord möödub.

Maksuameti esindaja Laid võttis kokku senised muudatused maksuküsimustes. Tema sõnul on arusaadav, et vähenenud või peatunud rahavoolu puhul on vaja tagada paindlikkus. „Esimene suurem samm on see, et alates 1. märtsist kuni eriolukorra lõpetamiseni ei arvestata maksuvõlgnevuste pealt intressi. Soovime, et eriolukorras tekkinud raskused ei saaks ka tulevikus probleemiks,“ seletas ta. Ta lisas, et ettevõtjad esitaksid oma maksudeklaratsioonid siiski tähtaegselt. „Saame aru, et meie riiki ja tervishoidu hoiab üleval maksuraha ja palun, et kõik siiski oma makse maksaksid,“ sõnas ta.