Foto: Robin Roots
Nipid
17. märts 2020, 10:55

Osa toidupoode lühendab lahtiolekuaegu. Vaata, kaua on avatud sinu kodupood!

Koroonaviirusest tingitud eriolukord on viinud ka muudatusteni toidukaupluste töös. Et nõudlus on kriisivarude ostmisega üha suurenenud, on kasvanud ka töömahud. Mõned poed lühendavad töökoormuse hajutamiseks lahtiolekuaegu ja sulgevad väiksemad kauplused.

Prisma

Kõik Eestis tegutsevad Prisma kauplused jätkavad tööd kehtestatud kellaaegadel ning tavapäraste müügitegevustega. 24/7 on avatud Tallinnas Kristiine, Lasnamäe, Mustamäe, Sikupilli ja Vanalinna Prisma ning Narva Prisma. Rocca al Mare ja Annelinna kauplused töötavad 8–23.

Mingeid piiranguid Prisma poodides ostjate arvule või ostetava kauba kogustele pole samuti kehtestatud ning taolisi piiranguid pole plaanis ka teha. „Kliendid saava tulla soovi korral ostma ka nendel kellaaegadel, mil poodides on vähem inimesi ja kaupu saab valida väga rahulikult,“ märkis Prisma Peremarketi tegevdirekori kt. Teemu Kilpiä.

 „Vabandan kõikide meie klientide ees, kes viimastel päevadel on kogenud nõudluse hüppelise kasvu tõttu meie poodides ebameeldivusi kauba hetkelise puudumise või järjekordade tõttu. Samas kinnitan, et meie kaubavarud on piisavad ning ühiste pingutuste tulemusena tagame juba lähiajal kõikide kaupade pideva olemasolu meie valdavalt ööpäevaringselt avatud poodides,“ ütles Kilpiä.

Rimi

Alatest 17. märtsist lühendab Rimi kõikide poodide lahtiolekuaegu. Kauplused on avatud 10–21. „Võtsime vastu otsuse lühendada kõigi Rimide lahtiolekuaegu, et jõutaks piisava põhjalikkusega tegeleda iga päev kaupluse pindade desinfitseerimise ning kaupade paigutamisega,“ sõnas Rimi Eesti juht Vaido Padumäe.

Samuti on plaanis Rimil mõned väiksemad ekspresspoed sulgeda (näiteks Viru tänaval). „Peame ära katma ka need töökohad, mis võivad viiruse levikuga täitmata jääda ning seetõttu on vaja tööjõudu mobiliseerida,“ selgitas Rimi juht. 

Suurenenud ostude ja kaubapuuduse kohta ütles Padumäe: „Teeme endast parima, et hoida kaupluse töö ja toiduainete kättesaadavus stabiilsena.“

Selver

Selver oma poodide lahtiolekuaegu ei lühenda, põhjendades seda masside hajutamisega. „Mida lühemaks muutub kaupluse lahtiolekuaeg, seda rohkem inimesi korraga poes viibib. Meie põhieesmärk on tagada inimeste ohutus ja kauba saadavus. Hajutatud poekülastused ja üksi poeskäigud, iseteenindust kasutades on praegu parimad meetmed,“ ütles AS-i Selver juhatuse liige Kristi Lomp.

Selveri juht lisab, et range soovitus on praegusel ajal poode külastada üksinda, mitte tipptunnil ning kasutada tuleks eelistatult iseteenindussüsteemi, mis välistab lähikontaktid. „Enne ja pärast iseteeninduspultide, kärude või korvide kasutamist palume oma käsi desinfitseerida – selleks on kaupluses vastavad vahendid saadaval,“ ütles Kristi Lomp.

Selver kinnitab, et kauplustes kaupa jagub. Viibimisi esineb praegu vaid e-Selveri tellimuste kättetoimetamisel, kuid suurendatud komplekteerijate koosseisuga hakkab ka e-poe võimekus mitmekordselt kasvanud nõudlusele järele jõudma.

Maxima

Ka Maxima kauplused on oma lahtiolekuaegu lühendanud. Alates 17. märtsist on kõik Maxima kauplused avatud 9–21.

„Oleme suunanud lisaressurssi kaubatarnete planeerimisele. Maxima kauplused rakendavad tõhustatud hügieeni tagamise meetmeid ning suurendavad eriolukorra kehtestamisega kaasnenud ostunõudluse tõttu kaupade tarnesagedust,“ selgitas Maxima meediajuht Regina Salmu.

Comarket ja Delice

Comarketi kaupluste lahtiolekuaegu lühendati ajutiselt alates 16. märtsist. Kauplused avatakse tavapärasel ajal (sõltuvalt asukohast kell 8 või 9), kuid suletakse varem ehk kell 20.

„Viiruse leviku tõkestamiseks oleme võtnud kasutusele erinevaid ennetavaid abinõusid, näiteks puhastame klientide turvalisusele mõeldes pidevalt korve, kärusid, makseterminale, töötasapindu ja kõiki muid pindu, millega rohkem kokku puututakse,“ ütles Abc Supermarkets AS reklaamijuht Kristel Seer.

„Praegu probleeme kaupade müügisaali paigutamisega ei ole, tööjõud on meil selleks olemas. Kaupade tarnes võib esineda väheseid hankeauke seoses tarnijate poolt tekkinud viivitustega kaupade tarnel,“ selgitas Seer. 

Kaubandustöötajad tervitavad otsust lühendada poodide lahtiolekuaegu

Eesti Kaubandus- ja Teenindustöötajate Ametiühingu esimehe Elle Pütsepa sõnul on tänases olukorras kaupluste lahtioleku aegade lühendamine igati põhjendatud ning seda võiks teha kogu riigis.

„Praegune olukord, kus osad kauplused on otsustanud lahtiolekuaegu lühendada ja teised mitte, tekitab ostjates segadust,“ põhjendas Pütsepp lisades, et niipea kui peaks viiruse puhang veelgi kiirenema võiks sulgeda kõik kauplused peale toidupoodide ja apteekide.

Kaubanduskeskuste ja kaupluste lahtioleku aegade lühendamine aitab Pütsepa sõnul minimaliseerida viiruse levikut, kuna see võimaldaks piisava põhjalikkusega tegeleda tavapärasest põhjalikuma müügipindade puhastamise ja desinfitseerimisega.

„See annaks ka võimaluse täita kaubariiuleid vältides kontakti klientidega ja paremini kaitsta nii kaupluse töötajate kui klientide tervist,“ rääkis Pütsepp soovitades klientidel otsekontakti minimaliseerimiseks eelistada ostude eest tasumisel pangakaarte ja viipemakseid sularahale.