RAHVA LEMMIK, I koht: Ivika Viljasaar – sirelilehekirjaga pruutkleit. Foto: Grethe Rõõm
Uudised
2. märts 2020, 15:52

Ajakiri Käsitöö tunnustab: parimate pitsimeistrite peen näputöö

Äsja lõppenud pitsikonkurss suutis taas kord üllatada, sest aktiivne osavõtt ja kaunid esemed andsid tunnistust, et Eesti kodudes tehakse väga palju peent ja aeganõudvat käsitööd.

Kuulutasime möödunud suve lõpus välja konkursi „Pitsilised kaunitarid“ ja kiiresti oli näha, et huvi konkursi vastu on väga suur. Mihklipäevast jõulupühadeni saabus Käsitöö toimetusse ligi 300 tööd 80 tegijalt! Ootasime konkursile pitsilisi rõivaid, aksessuaare ja kodukaunistusesemeid ning ühtlasi võimalikult erinevates tehnikates valminud töid: kootud, heegeldatud, tikitud ja õmmeldud pitse ning ka nõel- ja tüllpitse, makrameed, süstik- ja fileepitse ja niplispitsi. Meie ootused said täidetud – suure hulga ilusate Haapsalu sallide hulgas oli rohkem kui kümnes eri tehnikas pitsitöö.

Ilusaid töid oli niivõrd palju, et toimetusel oli juba esmase valiku tegemisel raskusi ja arutelud venisid pikkadeks tundideks. Lõpuks piirdusime 50 finaaltööga.

Finaaltööd osalesid avalikul rahvahääletusel Õhtuleht Kirjastuse kodulehel, kus igaüks sai lemmiktöö meeldivaks märkida ja soovi korral ka kommentaari lisada. Žürii nägi töid ja nende kaaskirju enne rahvahääletust ning tegi hääletuse eraldiseisvalt. Kuna žüriiliikmed üksteise punkte ei näinud, oli eriliselt tore üllatus, et viis parimat tööd valis žürii välja üksmeelselt.

Pitsikonkursi žürii koosseisu kuulusid: Haapsalu Pitsikeskuse esindus ja Mirje Sims, käsitööõpetaja, -koolitaja ja -uurija Anu Pink ja Saara Kirjastuse esindus, Kirjastus Pegasuse esindus, käsitöötarvikute kaupluse Karnaluks esindus, käsitöömeister ja pitsimustrite looja Liina Langi, Räpina Aianduskooli tekstiilkäsitööõpetaja ja käsitöömeister Ulve Kangro, käsitöömeistrid Ruta Tännav ja Maarja Vaikla, käsitöömeister ja ajakirja Käsitöö konkursi „Kodule valminud käsitöö“ võitja Karille Bergmann, Tallinna Gustav Adolfi Gümnaasiumi käsitööõpetaja Lisete Lige ja Tallinna 21. Kooli kunstiõpetuse õpetaja Tiina Meeri.

Konkursi auhinnafondi toetasid: Õhtuleht Kirjastus AS, Fiskars, Haapsalu Pitsikeskus, kirjastused Saara, Pegasus ja Hea Lugu ning käsitöötarvikute kauplus Karnaluks.

Haapsalu Pitsikeskuse juhataja Mirje Sims: „Haapsalu Pitsikeskuse esindusse kuulus üheksa käsitöömeistrit ja pitsikudujat. Haapsalu salle me ei hinnanud, sest tööde viimistluse juures jäi natukene vajaka. Väga keeruline oli kõrvuti hinnata ka pitsilisi sokke ja pulmakleiti. Me hindasime kõrgelt pitside oskuslikku kombineerimist muude rõivastega. Väga rõõmustasid meid ka erilisemad tehnikad, näiteks niplispits ja Iiri pits ning kootud linikud. Oleme väga tänulikud, et ajakiri Käsitöö sellise konkursi ellu kutsus ja anname neile kümme punkti.“

Žüriiliige, pitsimustrite looja ja käsitöömeister Liina Langi: „Parimate rittasättimine oli väga keeruline. Olen kootud pitside suhtes äärmiselt kriitiline, mistõttu läksin lihtsama vastupanu teed ja tegin enda valiku teiste tehnikate seast. Kiidan väga Tiina ja Maris Pärna lõpukleiti, mille teostus oli korrektne ja hästi läbi mõeldud. Väga meisterlikud olid ka Iiri pitsist valminud tööd.“

I koht
sh 
Haapsalu Pitsikeskuse lemmik

Ivika Viljasaar Marise pruutkleit
Selle kleidi valmimine ja mustrid on saanud inspiratsiooni raamatutest „Haapsalu sall“ ja „Aasa sallid“. Ka žüriis osalenud Haapsalu Pitsikeskus hindab kleiti kõrgelt ja ütleb: „Meile jäi silma mustrite väga oskuslik kombineerimine ja maitsekas mäng ühe motiiviga. Kleit on kootud väga ühtlaselt ja foto on kaunilt lavastatud.“

I koht. Kleidi kudus Ivika Viljasaar. Foto: Sigrid Kuusk

AUHIND: ajakirja Käsitöö aastatellimus, Käsitöö šokolaad, üks vabalt valitud raamat Kirjastus Pegasuse kodulehelt pegasus.ee, Fiskarsi käärid ja raamat „Pitsilised tikandid“. Kingituse koguväärtus 120 eurot.

II koht
sh 
Kirjastuse Pegasus lemmik

Liivi Lintlom – Iiri pitsist pontšo ja kleit, mis on valminud klassikalise Iiri pitsi võtteid kasutades.

II koht. Liivi Lintlom – Iiri pitsist pontšo ja kleit. Foto: erakogu

AUHIND: ajakirja Käsitöö aastatellimus, Käsitöö šokolaad, üks vabalt valitud raamat Kirjastuse Pegasus kodulehelt pegasus.ee ja Fiskarsi käärid. Kingituse koguväärtus 100 eurot.

III koht 
sh 
Saara Kirjastuse ja käsitöötarvikute kaupluse Karnaluks lemmik

Mariliis Pinn – Haapsalu pitsiline kleit, mille pealmine kiht on kootud ja kaunistatud seemnehelmestega ning all on rohkelt tülli ja siidist õmmeldud vooder.

III koht. Mariliis Pinn – Haapsalu pitsiline kleit. Foto: Nele Suurna

AUHIND: ajakirja Käsitöö aastatellimus, Käsitöö šokolaad, Haapsalu pitsikirjade kogumikud Saara Kirjastuselt ja Fiskarsi käärid. Kingituse koguväärtus 80 eurot.

IV koht

Aino Hunt – niplispitsist krae, mis on saanud inspiratsiooni Põhja-Eesti käiste lilltikanditest ja valmistatud metallikmulineest.

IV koht. Aino Hunt – niplispitsist krae. Foto: Martin Ahven

AUHIND: ajakirja Käsitöö 6 kuu tellimus, raamat „Ristpiste romantika“ ja Käsitöö šokolaad. Kingituse koguväärtus 50 eurot.

V koht

Kaidi Kätlyn Reimann – lepatriinukirjaga kleit, mis on valminud Haapsalu Pitsipäevaks.

V koht: Kaidi Kätlyn Reimann – lepatriinukirjaga kleit. Foto: erakogu

AUHIND: ajakirja Käsitöö 6 kuu tellimus, postkaartide kogumik „Haapsalu pitsikirjad“ ja Käsitöö šokolaad. Kingituse koguväärtus 50 eurot.

VI koht

Tiina ja Maris Pärn – linasele kleidile õmmeldud heegeldatud pitsid. See kleit valmis ema ja tütre ühistööna Marise gümnaasiumi lõpetamiseks.

IV koht: Tiina ja Maris Pärn – kleit valmis ema ja tütre ühistööna Marise gümnaasiumi lõpetamiseks. Foto: Aldo Luud

AUHIND: ajakirja Käsitöö 6 kuu tellimus, raamat „Ristpiste romantika“ ja Käsitöö šokolaad. Kingituse koguväärtus 50 eurot.

RAHVA LEMMIK, I koht 

Ivika Viljasaar – sirelilehekirjaga pruutkleit

RAHVA LEMMIK, I koht: Ivika Viljasaar – sirelilehekirjaga pruutkleit. Foto: Grethe Rõõm

AUHIND: ajakirja Käsitöö 6 kuu tellimus, Fiskarsi köögitarvikute komplekt, raamat „Läänemaa tekid“ ja Käsitöö šokolaad. Kingituse koguväärtus 80 eurot.

RAHVA LEMMIK, II koht

Terje Raudsepa – lõpukleit tütrele, mis on heegeldatud pikkadest ribadest ja ühendatud vastavalt kehamõõtudele.

RAHVA LEMMIK, II koht: Terje Raudsepa – lõpukleit tütrele. Foto: Stanislav Moškov

AUHIND: ajakirja Käsitöö 6 kuu tellimus ja raamat „Pitsilised tikandid“.

Käsitöö konkursi „Pistsilised kaunitarid“ võitjate, Käsitöö kaasautorite ja toimetuse kohtumine ning auhindade üleandmine 27. veebruaril 2020. aastal Käsitöö toimetuses. 

Foto: Tiit Tamme

Kas teadsid?
Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit on 2020. aasta kuulutanud pitsiaastaks. Loe lisaks: folkart.ee.

Uus konkurss „Aksessuaarid perele ja koju“ ootab osalejaid juba täna! Loe lähemalt SIIT!