Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
28. veebruar 2020, 21:55

Eesti Energia tulud ületasid miljardi euro piiri (51)

Eesti Energia teenis 2019. aastal üle miljardi euro äritulu, kulumieelne ärikasum (EBITDA) oli ligi 260 miljonit ning puhaskasum 23,2 miljonit eurot, teatab firma.

„Äritulude mahult tegime ettevõtte ajaloo parima tulemuse ning see näitab, et oleme tegutsenud ennekõike taastuvenergia, vedelkütuste ja klientidele suunatud teenuste valdkonda arendades õiges suunas,“ kommenteeris kontserni juhatuse liige, finantsjuht Andri Avila. „Tõsi, suurenergeetikas ette võetud mahukate ümberkorralduste tõttu meie kasumlikkus kannatas, kuid pidime turuolukorrale reageerima, et tugevamana tulevikule vastu minna. Seevastu heameelt teeb, et meie jõulised sammud taastuvenergia tootmise arendamisel on vilja kandnud. Taastuvenergia tütarettevõttest Enefit Green on saanud mõne aastaga kontserni kõige kasumlikum ettevõte.“

Taastuvatest ja alternatiivsetest allikatest toodetud elektri osakaal kasvas kogutoodangus aastaga 13%-lt 36%-ni. 2023. aastaks on ettevõte seadnud strateegilise eesmärgi jõuda tasemele, kus 45% elektrist on toodetud taastuvatest ja alternatiivsetest allikatest.

Elektri kogutoodang vähenes 2019. aastal 5,5 teravatt-tunnini (–39%). Peamiselt oli see tingitud oluliselt vähenenud põlevkivielektri toodangumahust. Põlevkivielektri omahinda mõjutas CO2 kvoodi 60protsendiline hinnatõus aasta keskmisele tasemele 24,9 eurot tonnist. Elektri keskmine turuhind püsis samal ajal varasema aastaga võrreldaval tasemel.

Põlevkivist elektritootmise vähendamine tähendas, et ettevõtte CO2 emissioon langes aastaga 48% tasemele 5,9 miljonit tonni. Eesti riigi CO2 emissioon vähenes seeläbi ühe aastaga umbes veerandi võrra ning Eestist on saanud kiireim CO2 emissioonide vähendaja Euroopa Liidus.

Põlevkiviõli tootmises püstitas Eesti Energia kõigi aegade rekordi – 442 000 tonni. Toodang suurenes peamiselt Enefit 280 õlitehase paranenud töökindluse ja saagikuse toel.