Kõik tulud ja kulud tasub üksipulgi üle vaadata ja arvete maksmise tähtajad kirja panna nii, et need oleksid kogu aeg silma all – siis on võimalik leida kokkuhoiukohti ja ennetada võlaummikuid. Foto: Vida Press
Raha
28. veebruar 2020, 12:47

Lugu ilmus Õhtulehe lisas "Korteriühistu"

Kuidas õppida kodukuludelt kokku hoidma?

Rahakasutusoskus jagab inimesed laias laastus kaheks: ühed, kellel on rahaasjad kogu aeg kontrolli all, ja teised, kellel on alati enne palgapäeva näpud põhjas, mistõttu kipuvad kogunema võlad. Sageli jäädakse kõigepealt võlgu just korteriühistule. Mida teha, et võlad ei hakkaks kogunema?

Nippe ja nõuandeid arukaks majandamiseks on jagatud ohtralt, ometi näitab rahaasjadega kimpus olevate inimeste rohkus, et ilmselt pole ülearune olulisim osa neist ikka ja jälle üle korrata. Siinsed nõuanded pärinevad Swedbanki rahaasjade teabekeskuselt ning veebilehtedelt , raha24.ee ja laenme.ee, kust leiab veel hulga tulusaid juhiseid.  

Maksa kõigepealt arved

Ühistute kogemus näitab, et sageli on kõige korralikumad maksjad need, kelle sissetulek on  kõige väiksem. Asjaosaliste endi põhjendus on tavaliselt üks: pensionipäeval makstakse kõigepealt arved, alles siis vaadatakse, kuidas ülejäänud summaga majandada. Seda põhimõtet tasub kõigil järgida, ennekõike neil, kes ühistuarvet nähes mõtlevad: las seekord jääb, raha niigi vähe, järgmisel korral maksan ära ja ongi kõik hästi. Paraku ei ole hästi: enamasti on topeltsummat leida veel võimatum ja nii hakkab võlasumma kasvama nagu lumepall.  Targem on iga hinna eest maksetähtaegadest kinni pidada. 

Ära võta kergel käel laenu!

Ehkki laenu on tihti väga lihtne saada, ei tohiks seda kergel käel võtta  kodukulude katteks: peale laenatud summa tuleb ju tasuda ka intressi, mis võib muutuda koormavaks. Ka järelmaksuvõimaluse kasutamisega tasub olla pigem ettevaatlik ja enne selle kasuks otsustamist oma võimalusi igakülgselt kaaluda, sest järelmaks tähendab igakuist maksekohustust.

Vaata üle kodukindlustus

Kodukindlustus on vajalik, aga võib juhtuda, et täpselt sama kindlustuskaitset pakuvad kindlustusseltsid erineva hinnaga. Tasub uurida pakkumisi või pidada nõu kindlustusmaakleriga, kes teeb selle töö ära kliendi eest: selgitab välja erinevate kindlustusseltside hinnad ja esitleb näiteks kolme kõige odavamat pakkumist. Aasta peale võib hinnavahe ulatuda sadadesse eurodesse.

Kasuta teenust, mida vajad

Mõtle läbi, kas tellitud internetipaketi maht vastab vajadustele või kasutad sellest kuu jooksul ära vaid poole? Kas on vaja tohutu kanalitehulgaga televisioonipaketti, kui vaatad enamasti vaid Eesti kanaleid? Vii teenusepaketid vastavusse tegeliku kasutusega. 

Kui internet, televisioon ja telefon jõuavad kõik koju erinevatelt firmadelt, võib olulise säästu anda see, kui hankida kõik teenused ühelt teenusepakkujalt. Küsi pakkumisi ja vali neist välja soodsaim.

Kaalu elektrimüüja vahetamist

Kui leiad, et pere elektritarbimine on suhteliselt kasin, aga elektriarved ometi suured, tasub kaaluda elektrimüüja väljavahetamist. Tänu avatud elektriturule on Eestis elektrimüüjaid rohkem kui üks. Tuleb võrrelda nende hindu ja kui ette jääb senisest soodsam võimalus, siis müüjat vahetada – seda saab teha tasuta.

Kui oled seni pesu- ja nõudepesumasinat kasutanud peamiselt päeval, tee säästukatse: kasuta neid kuu aega ainult öise (= odavama) tariifi kehtivusajal ja vaata, kas ja kuidas see elektriarvet mõjutab.

Pisiremont tee ise

Kui on vaja parandada tilkuvat kraani, kutsutakse paljudesse kodudesse remondimees. Ehk oleks mõistlik lihtsamad oskused omandada, et paljud tööd kodus ise ära teha: alates põrandaliistude paigaldamisest ja kapiukse hingede vahetamisest kuni lihtsamate torutöödeni. Kel huvi sedasorti tööde vastu rohkem, võib läbi teha mõne kursuse, et omandada näiteks mööbli valmistamise või restaureerimise oskused: koolitusele kuluv raha on väike, võrreldes sellega, mis uusi oskusi kasutades õnnestub aastate jooksul kokku hoida.

Ära põlga taaskasutust

Igas linnas ja vähegi suuremas asulas on mõni taas- või uuskasutuspood, kust võib väga soodsa hinnaga leida kõikvõimalikku majapidamiskraami alates mööblist ja kodutekstiilidest kuni nipsasjadeni. Sealt võib leida tõeliselt unikaalseid asju, mis võimaldavad sisustada omanäolise kodu, kulutades sellele uskumatult vähe. Jälle kulub ära ka isetegemisoskus: et mööblit kõpitseda või kangaid sobivaks sättida.

Kuluta kvaliteedile

Kui ostad näiteks kodutehnikat, võid kõige odavamat valides seista peagi silmitsi vajadusega see remonti viia või koguni uue vastu välja vahetada. Kodumasinate ja -tehnika puhul tasub eelistada kvaliteeti ja kulutada ostes pisut rohkem – pikas perspektiivis aitab see enamasti siiski raha kokku hoida.

Vaheta uksed-aknad

Vanades ahiküttega majades kasutatakse sageli lisakütteksõhksoojuspumpa või elektriradiaatorit. Kui ka uksed-aknad on vanad ja hõredad, pääseb suur osa toasooja paratamatult välja ja kodus on ikkagi jahe, ehkki küttekulud on suured. Akende ja uste vahetamine uute vastu on küll üsna suur väljaminek, aga kui vähegi võimalik, tasub see küttekuludelt säästmise huvides ette võtta.

Ostad korteri laenurahaga

Kodu soetamiseks tuleb sageli võtta pangalaenu. Et laen tähendab igakuist püsikohustust pikkadeks aastateks, tasub kõik korteriostuga seonduv enne panka minekut läbi mõelda ja endalt mõned olulised küsimused küsida. 

Kui suur korter on paras? Korterit ostes tuleks lähtuda eelkõige pere vajadustest: mida väiksem on korter ruutmeetritelt, seda väiksemad on enamasti ka selle ülalpidamiskulud. Enne koduostu tuleks kindlaks teha, kui suured on korteri igakuised kommunaalkulud nii suvel kui ka talvel ja millest need koosnevad. Näiteks võib kortermaja remondifond ulatuda kümnetesse eurodesse ja küttekulud sama tüüpi korteris erineda mitu korda.

Kas laenumakse on jõukohane? Kodu laenuga soetades tuleks arvestada, et madalad intressid ei jää igavesti püsima: tuleks mõelda ka sellele, kuidas mõjutab laenumakse rahakotti juhul, kui majanduskeskkond muutub ja laenuintressid tõusevad näiteks paari protsendipunkti võrra. Kas on olemas piisav rahaline tagavara, millega katta nii igakuised kulud kui ka suurenenud laenumakse? Võimalusel tuleks koguda endale puhver, millega saaks hakkama vähemalt kolme kuu rahaliste kohustustega.

Kas maja on renoveeritud? Kui soetatav korter asub vanemas korrusmajas, tasub uurida, kas ja millal on vahetatud katus, soojustatud seinad jne – või seisab see töö alles ees. Renoveerimine annab pikemas perspektiivis märkimisväärse energia kokkuhoiu, kui see aga alles ees seisab, võivad renoveerimiskulud edaspidi veel aastaid lisanduda igakuisele kommunaalteenuste arvele. Et samal ajal on vaja tasuda korterilaenu makseid, tuleks läbi mõelda, kas lisanduv kohustus on jõukohane.