Raamatu autor teosele oma signatuuri kirjutamas. Foto: Liina Hergauk
Uudised
11. veebruar 2020, 16:24

Ajakirja Käsitöö tegevtoimetaja soovitab: lasteraamat, mis on ühtaegu siiralt kirja pandud Eesti käsitöö lugu

Paari nädala eest esitles kunstnik Kertu Sillaste Eesti Lastekirjanduse Keskuses raamatut „Kõige ilusam seelik“, mis valiti ka 2019. aasta 25 kaunima Eesti raamatu hulka. Raamat sisaldab autori joonistusi ja jutustab loo Läänemaa seelikute ja tekkide sündimisest.

Enam kui sada aastat tagasi elas Lihula kandis kaks õde, Marie ja Adele Mustkivi, kelle tikkimisoskused ja kunstnikuanne on mõjutanud Läänemaa rahvarõivaste arengut. Just tänu Mariele hakkasid 19. sajandi lõpus seal kandis levima punased lilltikanditega tekid ja seelikud, mis tänapäevalgi väga suurt imetlust pälvivad ning käsitöömeistritele väljakutseid pakuvad.

Raamatuesitluse lõpuks valmis laste joonistutega kaunis punane tekk. Foto: Liina Hergauk

Marie ja punaste tikitud lilledega seelikute sünnilugu pakkus kunstnik Kertu Sillastele nii toreda loomingulise tõuke, et sellest sündis raamat „Kõige ilusam seelik“. See on ühtaegu lasteraamat kui ka väga siiralt kirja pandud Eesti käsitöö lugu. Kertu joonistused näevad välja nagu maavillase lõnga ja madalpistega tikitud tikandid. Siiras ja südamlik lugu paneb mõtisklema hallides talutaredes valminud värviliste rahvariiete üle.

See on raamat kõigile, kes armastavad ilusaid lugusid ja käsitööd!

Raamat „Kõige ilusam seelik“.