Nii mõnigi noor ema on end lapsehoolduspuhkuselt naastes leidnud ootamatus olukorras, kui lapsega kodus oldud aja jooksul on tööandja lõpetanud tegevuse. Foto: Benjamin Manley / Unsplash
Nipid
11. veebruar 2020, 05:17

Lugeja küsib: lapsehoolduspuhkuselt naastes ei olnudki mul enam töökohta! Mis saab edasi?

Nii mõnigi noor ema on end lapsehoolduspuhkuselt naastes leidnud ootamatus olukorras, kui lapsega kodus oldud aja jooksul on tööandja lõpetanud tegevuse. Kas selline situatsioon on seadusega lubatud ja mis võimalused on olukorra lahendamiseks, seda uurisime Tööinspektsiooni ennetusosakonna juhatajalt Kaire Saarepilt.

„Töölepingu seadus lubab lapsehoolduspuhkusel olevat töötajat koondada, kui tööandja oma tegevuse lõpetab, kuulutatakse välja tööandja pankrott või pankrotimenetlus lõpetatakse pankrotti välja kuulutamata raugemise tõttu,“ selgitab Saarep ja lisab, et muudel juhtudel ei ole lapsehoolduspuhkusel oleva töötaja koondamine lubatud.

Spetsialisti sõnul seega üldjuhul olukorda, kus töötaja leiab lapsehoolduspuhkuselt välja tulles eest pankrotis ettevõtte, ei teki, kuna ta on varasemalt protsessi käigus juba koondatud. Küll aga võib juhtuda, et ta leiab eest ettevõtte, mis ei ole pankrotis, kuid samas ka ei tegutse aktiivselt. Sellisel juhul soovitab Saarep ettevõtte juhtidega ühendust võtta ja anda teada, et töötaja on valmis tööle naasma.

„Kuna ettevõttel tööd pakkuda pole, siis tõenäoliselt saab töötaja koondamisavalduse. Kui ta seda ei saa, siis töö mittesaamisel tekib töötajal õigus töösuhe erakorraliselt üles öelda ja nõuda selle eest hüvitist,“ selgitab Saarep, et seejärel tuleb töötajal töövaidluskomisjoni poole pöörduda. „Lisaks tasub uurida, mis sai teistest töötajatest ehk kas tööandja on ka neile võlgu. Ühiselt on võimalik läbida töövaidluskomisjon ja/või pöörduda kohtusse pankrotimenetluse algatamiseks.“

Lisainfot pankrotimenetluse kohta leiab siit.