Kirjuta toiduained paberile või mobiilirakendusse, rühmitades need poeosakondade järgi, kus tavaliselt käid.Foto: Simon Peel / Unsplash
Nipid
16. detsember 2020, 05:03

Ostunimekiri on praegusel ajal hädavajalik! 13 kavalat nippi, kuidas seda koostada

Nutikalt koostatud poenimekiri aitab võita nii aega kui ka raha. Pea meeles neid põhitõdesid ja sinu külmkapis on alati vajalik toidukraam ning prügikasti rändab vähem riknenud toitu.

Mõtle ette

  • Paiguta külmkapile tahvel ja märgi sellele, märkmikusse või mobiili alati toiduained, mis on kapist otsa lõppenud. Nii ei pea sa enne poodi minekut tegema eraldi inventuuri.
  • Hoia silm peal toiduainete kehtivusel, et lisada õigel ajal vajalik kaup poenimekirja.
  • Ära tee nimekirja tühja kõhuga, nii võivad sellesse sattuda asjad, mida sa tegelikult ei vaja ja mis jäävad kodus seisma.
  • Lisa loetellu võimalusel toiduaine täpne kogus. Nii ei tarbi sa liigselt, hoiad kokku rahaliselt ega lase millelgi raisku minna.

Alusta alati põhiainetest

  • Tee nimekiri toiduainetest, mida su pere iga nädal vajab. Ilmselt korduvad selles hommikusöögiks vajaminev ja enamik piimatoodetest, mis kaua ei säili.
  • Lisa seejärel nädalamenüüst sõltuvad ained, mis otsakorral, ning hooajalised puu- ja juurviljad, et toidulaud oleks pidevalt värske.
  • Kui mängid nädalamenüü ümber, arvesta, kui kaua mingi toiduaine säilib, et see saaks ikka õigel ajal soetatud ja tarbitud.
Nutikalt koostatud poenimekiri aitab võita nii aega kui ka raha. Foto: Evie Calder / Unsplash

Jaota ained osakondade järgi

  • Kirjuta toiduained paberile või mobiilirakendusse, rühmitades need poeosakondade järgi, kus tavaliselt käid. Paiguta need ka selles järjekorras, mis poodi sisenedes esmalt teele jäävad.
  • Kui sa pole kindel, millisesse poodi lähed, jaota üldisel põhimõttel: piimatooted, külmutatud tooted, liha ja kala, puu- ja juurviljad, sai ja leib, hoidised, majapidamistarbed.
  • Kui lähtud oste tehes näiteks sooduspakkumistest, võid jagada toiduained osakondade asemel ka erinevate kaupluste vahel.
  • Lisa võimalusel ka iga aine maksumus – nii tead juba enne poodi minekut planeeritava ostusummaga arvestada.

Kasuta telefoni
Laadi alla mõni nimekirja tegemiseks mõeldud rakendus või kasuta selleks telefonis olevat märkmiku funktsiooni. Nii oled kindel, et vajalik loetelu on alati kaasas ja poes piisab telefonis näpuga linnukese märkimisest.
Jaga poenimekirja ka teiste pereliikmetega, kui nad sinuga koos või sinu asemel kauplusesse lähevad. Nii saab poe erinevates otstes samast tabelist asju maha tõmmata ja käru täitub kiiremini. Äpiga piisab reeglina vaid samale tabelile juurdepääsu tekitamisest.

Äpp aitab!
Võid säilivuskuupäeva jälgimiseks kasutada mõnd mobiiliäppi, näiteks Expiry
Date Trackerit.

KAVAL NIPP: pildiga poodi!
Kui sa ei jõua enne poodi minekut külmkapi sisemust põhjalikult inspekteerida, tee külmkapis olevast pilt ja vaata poes, mida ja kui palju sul kodus olemas on.