Kõige kindlama südamega saab reisile suunduda ikka siis, kui oled enne kindlustuslepingu sõlmimist reisikindlustuse tingimustega põhjalikult tutvunud ja veendunud, et valitud kaitsed vastavad reisi iseloomule ja ka päriselt vajalikel hetkedel kaitset pakuvad. Pildil Shanghai linn Hiinas.Foto: PantherMedia/Scanpix
Reisimine
29. jaanuar 2020, 11:51

OLULINE TEADA: kas kindlustus hüvitab koroonaviiruse hirmu tõttu ära jäetud reisikulud?  (6)

Aastavahetusel Hiinas levima hakanud koroonaviirus paneb reisijaid üha enam kindlustaja käest uurima, kas epideemia kartuses tühistatud reis kuulub hüvitamisele.

Kuigi leviva koroonaviiruse epitsenter, 11 miljoni elanikuga Wuhani linn on muust maailmast ära lõigatud, on viirus jõudnud nakatada üle 6000 ning surmanud üle 130 inimese. Teadupärast ei tunne viirused riigipiire ning rändavad ühest riigist teise koos inimestega ja seetõttu on igati mõistetav puhkusele suundujate hirm nakatumise ees.

Seesami reisikindlustuse tootejuhi Jonatan Jõksi sõnutsi on neile viimastel päevadel laekunud mitmeid kõnesid ja kirju, kus murelikud kodanikud uurivad, kas nakatumise kartuses on võimalik reisist loobuda ja hüvitist saada ning kas Aasias haigestudes on ikka kindlustusest kasu.

„Üldiselt ei ole epideemiad ja pandeemiad reisitõrke kindlustuse juhtumiks ning ei ole käsitletavad ka looduskatastroofina. Kui klient kavatseb koroonaviiruse hirmu tõttu planeeritud Kagu-Aasia reisi ära jätta, ei ole tegemist reisitõrke juhtumiga. Küll aga on inimesel võimalik soetada lisakaitse, mis lubab reisi ära jätta mistahes põhjusel – sinna alla kuuluvad näiteks ootamatud tööülesanded, õnnetus pereliikmete või lemmikloomadega. Ka võib reisile mineku tühistada koroonaviiruse hirmu pärast,“ selgitas Jõks.

Kindlustaja sõnul tasub meeles pidada, et omal soovil tühistamise võimalusega kindlustust ei saa soetada siis kui viirus juba laias ilmas levib ehk see oleks pidanud olema soetatud kahe nädala jooksul pärast reisi ostmist.

Meditsiiniabi hüvitatav ka viiruse epitsentris

„Kindlasti hüvitatakse transpordivahendi graafikus toimunud muudatustest tingitud kulutused vastavalt sellele, millal juhtum teatavaks tehti ning kas inimesel on tõrke põhikaitse või laiendatud kaitse. Samuti ei ole viirusepuhangud välistatud meditsiiniabis,“ kinnitas kindlustaja.

Seega kui kindlustatu naudib puhkuse- või ärireisi ning tal peaks tekkima meditsiinilisi kulusid seoses Hiinas toimuvaga, siis on need kõik tingimuste piires hüvitatavad ning kedagi hätta ei jäeta.

„Kõige kindlama südamega saab reisile suunduda ikka siis, kui oled enne kindlustuslepingu sõlmimist reisikindlustuse tingimustega põhjalikult tutvunud ja veendunud, et valitud kaitsed vastavad reisi iseloomule ja ka päriselt vajalikel hetkedel kaitset pakuvad,“ toonitas Jõks.