Valiku lihtsustamiseks mõtle läbi põhilised kriteeriumid, millist sul täpselt vaja läheb. Foto: Dmitry Zvolskiy / Pexels
Tehnika
26. jaanuar 2020, 11:59

3 kasulikku nõuannet, mille järgi valida kööki õhupuhastajat

Õhupuhastajale on soovitatav mõelda juba kööki planeerides. Nii on kindel, et saad sellise lahenduse, mida ootasid. Kui köök on juba valmis, on seadmete valik kitsam.

Poodides on õhupuhastajate sortiment väga lai. Valiku lihtsustamiseks mõtle läbi põhilised kriteeriumid, millist sul täpselt vaja läheb.

Seinale, lakke või tööpinnale?
Paigaldusviisilt jagunevad õhupuhastid lakke ja seinale kinnitatavateks. Näiteks köögisaare kohale paigutamiseks sobivad saar-tüüpi kubud, mis paigaldatakse lakke. Seinale kinnitatavaid õhupuhastajaid on nii täisintegreeritavaid, mis peituvad täielikult pliidi kohal oleva kapi sisse, kui ka teleskooplahendusega, kus puhasti on pliidi kohal mööbli sees ja hakkab tööle selle esipaneeli ettepoole tõmmates. Samuti on olemas tööpinna sisse pliidi taha või kõrvale paigaldatavaid kubusid, need on veidi kallimad.

Müriseb / ei mürise
Õhupuhastajad võivad olla väga mürarikkad. Kui suletavas köögis pole see niivõrd häiriv, tuleks sellega rohkem arvestada avatud köögi puhul. Mürataset tähistatakse detsibellides (dB) ja näidatakse vahemikus 50–70 dB vastavalt tehnika töötamiskiirusele. Võrdluseks: rääkimine jääb vahemikku 60–70 dB, sosistatakse aga 40 dB häälega.
Uute ehitiste planeerimisel on kasutatud võimalust paigaldada õhupuhastaja mootor pööningule, katusele või maja välisseinale. Sellisel juhul pole seadme korpuse sees mootorit ja see töötab köögis täiesti müravabalt.

Kubu vastavalt pliidile
Õhupuhastaja peaksid paigaldama spetsialistid. Enne on aga oluline läbi mõelda selle kõrgus. Elektri- või induktsioonpliidi puhul võiks kõrgus pliidist olla 40–65 cm. Gaasipliidi kohale õhupuhastit paigaldades peaks arvestama, et gaasileegi kuumapunkt on kõrgemal kui elektripliidil. Seega ei tohiks seda paigaldada madalamale kui 70 cm.
 
Teleskoopkubu puhul peaks tähelepanu pöörama, et pliidi kohal toimetades ei hakkaks see segama ega oleks ohtu pead ära lüüa. Õhupuhastaja laiuse peab valima vastavalt pliidile. Kõige rohkem on 60 cm laiuseid õhupuhasteid. Kui pliit
on laiem, näiteks 90 või 120 cm, tuleks leida ka vastavas mõõdus seade. Õhupuhastajatele on tavaliselt ka valgus sisse ehitatud. Selleks et ruumis oleks ühtlane valgus, sobita õhupuhastaja valguse soojus tööpinna ja köögi üldvalgustusega.

Kolm nõuannet
Aivo Lemmsalu, Tehnikastuudio

1. Vali õhupuhasti võimsus vastavalt köögi suurusele
Enamasti jääb õhupuhastite võimsus vahemikku 400–1000 m3/h. Sobiva õhupuhastaja võimsuse arvutamiseks on koostatud valem: köögi ruumala (pikkus × laius × kõrgus) × võimsuse varukoefitsient (1,3) × retsirkulatsiooni normatiiv (mitu korda tunnis toimub õhuvahetus – min 6, max 12). Näiteks kui köögi ruumala on 54 m3, võiks õhupuhastaja maksimaalne võimsus olla 800 m3/h.

2. Väldi liigset müra
Õhupuhastaja müratase on seotud mootori ja isolatsiooniga. Samuti on oluline, et ventilatsioonitorustiku diameeter poleks lubatust väiksem. Kui mootori võimsus on 800 m3/h, ei tohiks seadet alla 150 mm diameetriga ventilatsioonitorustikku paigaldada. On olemas ka NRS ehk täielikult isoleeritud õhupuhastid. Need on kuni 82% vaiksemad.

3. Hoolda kord kuus
Metallist rasvareste võib pesta voolava vee all, aga ka nõudepesumasinas. Mingil juhul ei tohi kasutada survepesurit. Osa elektroonilisi mudeleid tuletavad filtrite puhastamist sulle ise meelde. Näpujäljevaba kattega kubudelt tuleb pühkida ainult tolmu. Teisi peab hooldama spetsiaalse roostevaba pinna hooldusvahendiga.