Foto: Vilve Torn
Reisimine
1. veebruar 2020, 10:00

48 tundi Kutaisis, Euroopa ühes vanemas linnas

Gruusia on eestlaste seas populaarne sihtkoht. Mida aga teha Kutaisis, mis on üks Euroopa vanemaid linnu, kui aega vaid 48 tundi?

Gruusia on eestlaste seas populaarne sihtkoht. Mida aga teha Kutaisis, mis on üks Euroopa vanemaid linnu, kui aega vaid 48 tundi?

Esimene päevKuhu minna?Tallinnast käib praegu Kutaisi otselend. Rendiauto puudumisel on mõistlik lennujaamast kesklinna sõita taksoga. Sõit maksab 8–10 eurot, kuid isikliku sohvri leidmine on ülikasulik järgmisteks päevadeks – hinnas kokkuleppele jõudes on ta sinu parim giid, kes sind igal hommikul hotelli ees ootab.Esmalt pane selga mugavad riided ja võta ette retk Prometheusi koobastesse. Legendi järgi aheldas Zeus Prometheusi just neisse koobastesse, kuid selles jutus pole teragi tõtt. Prometheusi mainimine on kaval turundusnipp. 1984. aastal avastatud loodusimes peitub 22 saali, kuid turistidele on avatud kuus. Matkale kulub tunnike ja soovi korral võid teha paadisõidu maa-alusel jõel. Jälgi värvimängu ja uhkeid stalaktiite, stalakmiite, kardinaid, kivistunud koski, jõgesid ning järvi. Pilet maksab u 8 eurot ja paadisõidu eest tuleb lisaks maksta 6 eurot.Nüüd lase end sõidutada Sataplia koopasse. Pildista kuue euro eest dinosauruse jalajälge, käi moodsas külastuskeskuses ja naudi klaasist vaateplatvormil imelisi vaateid.Autoga tuuritades ära imesta sõiduteel ja sõidutee ääres lehmi ning sigu nähes. Nad on vabapidamisel ja iga pudulojus leiab tee koju ise.Õhtul võta ette jalutuskäik ajaloolises vanalinnas. See pole suur, kuid enamik tänavatest-hoonetest on korda tehtud. Peaväljakul naudi õhtul tuledesse mattuvat Colchise purskkaevu. Uhket fontääni kaunistavad hobused, lõvid ja põdrad on väljakaevamistelt pärit leidude koopiad.

Kus süüa?Oh need Gruusia küpsetised, juustud, hinkalid, supid, šašlõkk – igale taldrikule laotub tükike südamest. Suurt vahet pole, kas sööd vanalinnas või mõne tänavakese eemal. Rahakotisõbralik õhtusöök koos pudeli hea veiniga maksab ühele u 8 eurot.Külasta kesklinnas asuvat restorani Agerari, kus pakutakse kohaliku köögi parimaid palu. Vanas linnaosas asuv restoran Palaty kostitab maitsva toidu kõrvale ka elava muusikaga.Parimaid juuste ja hatšapurisid leiad ka keskturult.

Edasi lugemiseks: