Termokaamerate kasutusvaldkonda nimetatakse termograafiaks.Foto: Withplex / Pixabay
Tehnika
27. jaanuar 2021, 13:50

Temperatuurierinevusi näitav termokaamera – kellele ja milleks? (2)

Temperatuurierinevusi näitav termokaamera on nii mõnigi kord hindamatu väärtusega, olles abiks nii tuletõrjujatele kui ka oma kodu ehitavale inimesele. Seadmest räägib Viljar Puusepp, kes teeb ise igapäevaselt termopilte.

Termo- ehk soojus- või infrapunakaamera on tavalise digikaamera sarnane aparaat, mis näitab ekraanil temperatuurierinevusi. See teeb võimalikuks soojuskiirguse mõõtmise ka väga jahedatel objektidel. Kui teha masinaga pilt, ilmub kaamera ekraanile soojuspilt, kus on värvid sinisest (jahedam) kollaseni (soojem).

Millal on vaja termopilti?

  • Hoone soojalekke leidmisel. Pilt näitab ära külmasillad ehk liiga hästi soojust juhtivad kohad fassaadis ja ka õhulekked. Aparaadiga on mõtet mõõta, kui sinu küttekulud on liiga suured. Nii näed, kas näiteks ukse- või aknatihendid peavad. Nende vahetus võib oluliselt küttekulusid vähendada.
  • Enne kinnisvara ostmist. Pildi abil saad veenduda, et müüja ei luiska sulle küttearveid väiksemaks ega ehituskvaliteeti tegelikust paremaks. Kaamera näitab kätte ehitusel tehtud lohakusvead, mis võivad hiljem kalliks maksma minna.
  • Enne renoveerimistöid. Hoone mõõtmine aitab kõrvaldada soojustusprobleeme enne, kui hakkad tegelema sise- või välisviimistlusega.
  • Põrandakütte leidmisel. Kui soovid puurida põrandasse auku, aga ei tea, kus võib olla küttetoru, näitab kaamera seda selgelt.
  • Veelekke tuvastamisel. Kui sein on niiske, on see osa kuivast seinast jahedam.
  • Tööstusseadmete kulumise kindlakstegemisel. Kulunud seadmed hõõrduvad rohkem ja töötavad seetõttu kõrgema temperatuuriga. Õigeaegne detaili asendamine varuosaga ennetab tööseisakut.
  • Elektrikaablite kontrollimisel. Liiga suure koormusega elektrikaabel kuumeneb ja võib põhjustada tulekahju.
  • Loomadel põletike avastamisel. Lemmikud ei oska kurta valutava koha pärast. Soojuskaamera näitab looma põletikulist kohta, kuna seal on temperatuur kõrgem.
  • Tulekahju korral. Termokaameraga saab kiiresti tuvastada tulekoldeid ja leida suitsusest ruumist inimesi.
  • Elusolendite leidmisel. See on tähtis nii sõjaväes kui ka päästeteenistuses inimeste avastamiseks. Soojuskaameraga on pikka aega nähtavad inimese jala- või käejäljed puudutatud esemetel.

Kust saab termokaamera soetada?
Termokaamerat on võimalik osta või rentida. Professionaalsed seadmed maksavad mitu tuhat eurot, laiale tarbijaskonnale mõeldud kaamerad on 400 euro ringis. Kõrgema hinna tingib pildi parem kvaliteet.

Termokaameraga mõõtmise saab tellida ka koos spetsialistiga, kes teeb pildid, koostab aruande ja seletab piltidel oleva info ka lahti.

Kas teadsid?

  • Termokaamerate kasutusvaldkonda nimetatakse termograafiaks.
  • Soojuskiirgusel on sarnased omadused nähtava valgusega – sõltuvalt materjalist osa kiirgusest peegeldub ja osa neeldub. Seetõttu on aknaklaasil näha rohkem peegelduvat soojust.

Viimistlusekspert OÜ tegevjuht ja Nipiraamatu kaasautor Triin Türk termokaamera kasutamisest: „Minul on termokaamera Cat S61 telefonis – eelkõige on see mulle abiks erinevaid ehitustöid tehes. Näiteks saab kaamera abil toas vaadeldes kindlaks teha kohad, kust külm tuppa tuleb, ja kaamera näitab protsentuaalselt ka soojakadu. Samuti näeb väljastpoolt vaadeldes kohti, kust on näiteks maja soojustamiseks kasutatav vill alla vajunud. See viitab ebaprofesionaalsele villa paigaldamisele ja see on ka üks põhjustest, miks külm soojustatud majal just lae alt tuppa tuleb.
Kaamerat kasutan ka elektrijuhtmete otsimisel, et ma näiteks tüübelkruvi seina taga olevasse juhtmesse ei laseks. Enne vana seina lammutamist kontrollin sellega ka seina üle, kas seal taga võib olla mõni elektrijuhe või veetoru, millest klient teadlik ei ole ja mis lammutamisel kindlasti viga ei tohi saada.
Muuhulgas mõõdab telefon õhukvaliteeti ja seda saab kasutada lasermõõtmisel ehk see aitab lihtsasti arvutada ruut- ja kuupmeetreid.
Lisaks tööle kasutan kaamerat ka vabal ajal. Näiteks lastega metsas jalutades põtra või muud metsalooma nähes näitan lastele looma ka läbi termokaamera, sinna juurde selgitusi jagades. Olen kasutanud kaamerat ka töökaaslase palaviku mõõtmisel.“

Cat S61 telefon maksab umbes 700 eurot, oleneb sellest, millise teenusepakkuja juurest osta.