PEADPÖÖRITAV ELU: Laura naudib elu Dubais. Laskumine üle purskkaevuväljaku maailma suurima ostukeskuse Dubai Malli katusele on hingemattev kogemus.Foto: erakogu
Inimesed
12. jaanuar 2020, 13:44

Artikkel on ilmunud Nipiraamatus novembris 2017. 

Eestlanna Laura Dubais: „Alkoholi ostmiseks on siin vaja luba ja see, kui palju sa seda osta saad, sõltub palgast!“

Avatud maailmas võib elu sind viia kõige ootamatumatesse paikadesse. Üritusturunduses tegutsev Laura Carlson elab Dubais juba pooltosinat aastat ega näe niipea põhjust sealt lahkumiseks.

Pärast ülikooliõpinguid Eestis pakkis Laura Carlson (32) kohvrid ja sõitis elama Hiinasse, kust edasi viis tee Hispaaniasse. Koos abikaasaga kolis ta sealt peagi
edasi Dubaisse, kuhu ta on endalegi ootamatult püsima jäänud kuueks aastaks. «Dubai on huvitav linn, mis tekitab tugevaid vastuolulisi emotsioone. Linn võib tunduda rusuv, pealiskaudne ja võlts, eriti kui eraelus on raske. Samas kui oled rõõmus ja avatud, võtab ka Dubai sind omaks,» kirjeldab naine oma kodulinna. Kõigest hoolimata talle Araabia riigi elu meeldib, eriti sealne rahvusvaheline elanikkond, hea söök ja aasta ringi paistev päike.

Kiire tööotsing
Sel ajal, kui Laura Araabia Ühendemiraatidesse tuli, võis seal turismiviisaga olla vaid 60 päeva. Pärast seda pidi riigist kuuks ajaks lahkuma. See oli suur motivaator, et endale kiirelt töö leida. «Mul polnud siin ühtegi tuttavat. Seega pidin alustama täiesti nullist nagu paljud teisedki. Otsisin internetist välja kõikide üritusturundusega tegelevate firmade kontaktid, mis sealt leida oli,» meenutab hakkaja naine tormilist algust. Ta koostas ennast tutvustava kirja ja lootis sellega tähelepanu saada. Lugematul arvul väljasaadetud e-kirjadest sai ta vastuse vaid viielt. Naine otsustas võtta vastu pakkumise projektipõhisele tööle. Selle ürituse jooksul jättis Laura endast nii hea mulje, et talle pakuti lepingut ja
ka tööviisat.

Kirju seltskond
Eestlanna kolleegid on inglased ja üks indialane. Tema tööülesanne on leida tööjõudu erinevatele üritustele. Enamik Laura palgatud kelneritest ja piletikontrolöridest on lääne päritolu, sest ühine kultuuritaust teeb inimestega
suhtlemise lihtsamaks. Teisalt on Laural jällegi kahju, et tal pole ühtegi araabia tuttavat, kellelt õppida kohalikke kombeid. Ta on tahtnud ka araabia keelt õppida, aga kuna ta töökeel on inglise keel, on kohaliku keele selgekssaamine praegu tagaplaanil. Naine on tähele pannud, et isegi kui töökuulutuses nõutakse araabia keelt, siis nii mõnigi kord saavad keeleoskusest tähtsamaks hoopis inimese erialased teadmised.

MÕNED TÖÖÜRITUSED ON LÕBUSAMAD KUI TEISED: Laura tööülesanne on leida üritustele tööjõudu. Nende hulgas on nii vormel 1 kui ka auhinnagalad ja moeüritused. Foto: erakogu

Läänelik islamiriik
Statistika järgi on Dubais araablasi väga väike protsent elanikkonnast. Seega on seal ka kombestik veidi vabam kui ümbritsevates islamiriikides. «Minu jaoks on loomulik, et austan kohalikke kombeid, näiteks jälgin, et ma ei kannaks avalikes kohtades liiga paljastavaid riideid. Kunagi ei suru ma kätt traditsiooniliselt riides mehe või kohaliku naisega. Avalikus kohas ei tohi olla purjuspäi,» nimetab eestlanna vaid mõne reegli.

Vägagi teistmoodi on lugu alkoholiga, mis pole vabalt saadaval. Selle ostmiseks on vaja luba. «Loa saab oma tööandjalt, kes kinnitab, et talle sobib, et töötaja alkoholi ostab. Kui palju sa alkoholi osta saad, sõltub sinu palgast. Minu arust on see küll geniaalne,» räägib naine. Ta ei tunne, et kohalikud tõekspidamised teda lämmataksid. Pigem on see saanud tema elu osaks. On vaid üks asi, millega Laural on raske harjuda. Nimelt kestab töönädal Dubais pühapäevast neljapäevani. «Kuigi olen siin juba nii kaua elanud, ajan endiselt sassi, et lääne mõistes esmaspäev on siin pühapäev. Samuti tundub töönädal mulle lühem, sest see kestab neljapäevani,» muigab eestlanna.

VAADE BURJ AL ARABILE: Pärast tööd on mõnus minna sõbrannadega kokteilitama. Foto: erakogu

Püha kuu ramadan
Isegi nii läänelikus moslemiühiskonnas, kui seda on Dubai, peetakse kinni püha kuu ramadani kombestikust. Sel perioodil päeval paastutakse – süüa ja juua võib vaid enne või pärast päikeseloojangut. «Mulle ramadan meeldib, sest elu on siis hästi rahulik – inimesed kulgevad teises rütmis ja tööpäevad on lühemad. Samas, kuna Dubai on nii turismikeskne, on paljud söögikohad lahti ka päevasel ajal. Siin pole nii karm kord kui teistes Araabia maades. Kui tahtmist, saaks ramadani ka ignoreerida,» leiab Laura.

Töösuhtluses peab ta sel ajal meeles, et inimene tema vastas võib parasjagu paastuda. Sellepärast võtavad paljud asjad rohkem aega, nt ka e-kirjadele vastatakse aeglasemalt. Samuti on tema üks kolleeg India päritolu muslim, mistõttu teised tema ees oma lõunat ei söö, vaid lähevad koosolekuruumi.

Vaesus ja rikkus
Dubais võib elada väga hästi, seal on suur hulk rikkaid inimesi. Lihttöölised elavad aga suures vaesuses. «Võib küll elada oma mullis ja sellest mööda vaadata. Ma proovin iga ramadani ajal leida vabatahtliku organisatsiooni, kus abiks käia. Kui päike loojub ja paast katkestatakse, organiseerivad restoranid, firmad ja vabatahtlikud söögipakke vaestele. Olen aidanud neid pakke kokku panna ja ka kohapeal neid jagamas käinud,» räägib Laura. Tema jaoks on oluline olla sellest probleemist teadlik ja teha, mis vähegi võimalik. Paljudel on kitsikuse tõttu raske isegi kodustele helistada. Seetõttu kinkis ta oma kortermaja turvamehele telefonikaardi.

Matkad kõrbes
Oma vaba aja veedab Laura koos sõpradega ning lemmikute kass Yalla ja koer Matega. Kutsa adopteeris ta Hiinast Macaust, aga Yalla leidis ta pisikese kassipojana põõsast Dubais. Naine võtab Mate tihti kaasa kõrbesse, kui käib seal koos sõpradega nädalavahetusel telkimas ja grillimas, kuna koer armastab väga düünides ringi joosta. «Tunniajase autosõidu kaugusel linnast on täielik kõrb. Seal on linnaelule vahelduseks mõnusalt vaikne. Kõrb on siin minu üks lemmikkohti,» mainib eestlanna. Kuna Dubais on nii päike kui ka meri, on seal üks Laura meelisspordialasid SUP ehk aerusurf. «See on hea võimalus teha midagi aktiivset ja näha ühte Dubai sümbolit Burj Al Arabi täiesti teise külje pealt,» sõnab ta.

MUST JA VALGE: Laura lemmikud Yalla ja Mate on suur osa tema elust. Täiesti juhuslikult on nad mõlemad musta-valgekirjud. Foto: erakogu

Turistina Dubais
Dubai pakub küllaga kohti, mida külastada. Laura Carlson toob välja mõned oma lemmikkohad.

  • RIPE taluturg on avatud reedel ja laupäeval. Sealt leiab kohalikku käsitööd, mahedalt kasvatatud aedvilju ja kohalikku toitu, mida müüakse toiduautodes.
  • SUP ehk aerusurf sobib aktiivsele puhkajale. Laua saab laenutada Surf Beachilt Surf House’ist.
  • Kõrbesafari on täiesti teistsugune elamus. Safari kui tuntud turistimagnet võib tekitada eelarvamusi, kuid Laura kinnitab, et tema kogemused on olnud vaid positiivsed. Põnev on kontrast, kui lähedal suurlinnale on tühi ja vaikne kõrb.
  • Vana Dubai oma vürtsi- ja kullasouk’i ehk -turuga asub uuest neoontuledes Dubaist teisel pool. Vana Dubai on algupärane linnaosa, kus elasid kalurid. «Selline bipolaarsus on Dubaile väga omane – ühel pool kõrghooned, teisal vanad turud,» lisab Laura.
  • Al Bastakiyas – restaureeritud vanade majadega linnakvartalis – saab aimu, kuidas vanasti elati. Sinna tasub jalutama minna.