VANA MAJA: Kuigi vana talumaja küttekolded pole just kõige paremas korras, sai pere vingumürgituse siiski liiga vara suletud siibri tõttu.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
9. jaanuar 2020, 20:10

Vinguandur oleks ahjuküttega korteris elupäästjaks (16)

Ööl vastu kolmandat jaanuari kella poole nelja ajal viis kiirabi Järvselja külast Tartumaal   haiglasse vingumürgituse saanud mehe ja naise ning nende kolm last. Pere oli siibri liialt vara kinni lükanud ja majas polnud ka vinguandurit, mis oleks inimesi ohust hoiatanud. 

Vinguandur on praegu kohustuslik vaid gaasiseadmega kodudes, kuid selle peaks ka ahjude ja pliitidega kodudes juba praegu üles panema, kuna ülejärgmisest aastast muutub see ka neis kohustuslikuks. Nüüdki ründas Järvselja külas mürgituse saanud peret ving une pealt. Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiige teada jõudis keegi neist õnneks teistele ohust märku anda, kuna tunti tugevat iiveldust ja peapööritust. Kiik hoiatab, et suitsuandur vingugaasi ei tuvasta.

Järvseljal mäletatakse hästi naaberkülas Jõeperas viis aastat tagasi toimunud tragöödiat, kui ühes vanas talumajas hukkus tulekahjus neli meest.

„Nad olid küll õhtul alkoholi tarvitanud, aga küllap oli ka vingugaas üheks põhjuseks, miks neist keegi põlengu ajal üles ei ärganud,“ arvab Järvseljal elav mees. Sealt ei jää kaugele ka Varnja alevik, kus ülemöödunud aasta aprillis hukkusid vara suletud ahjusiibri tõttu 72aastane naine ning tema koer. Hommikul naise elamisse sisenenud inimese sõnul andis suitsuandur signaali. Päästjad mõõtsid tavalisest kõrgema vingugaasisisalduse, kuid tulekahju ei olnud. Samal aastal hukkus ainuüksi Lõuna-Eestis puitküttega ahjudest või pliitidest tuppa imbunud vingu tõttu neli inimest.

Möödunud aasta aprilli jääb traagiline Tartu juhtum, kui liiga vara suletud pliidisiibri tõttu hukkus vanem mees, samas korteris olnud keskealine naine viidi haiglasse. Päästjad mõõtsid eluruumide õhus kõrge vingugaasisisalduse. Ka tänavu on liiga vara suletud siibri tõttu juba mitu korda inimeste elu ja tervis ohtu sattunud. 2. jaanuaril andis Otepääl vingugaasist märku andur. Korteris oli ahjusiiber suletud liiga vara. 4. jaanuari hommikul said päästjad väljakutse aga Hiiumaale Lauka külla, kus kortermajas oli tunda vingulõhna ja tööle oli hakanud suitsuandur. Nagu selgus, oli vara suletud siibri tõttu üks korter vingu täis. Inimest ennast kodus ei olnud.

Möödunud aasta novembris kirjutas Õhtuleht uskumatust loost Viljandimaal Tuhalaane külas, kus kodunõustamist tegema läinud päästeametnik päästis vingugaasi tõttu hinge vaakuva mehe elu.

„Vaatasin aknast sisse ja kohe oli selge, et voodis lebav mees ei maga mitte õndsat und, vaid tema elu on ohus,“ meenutas päästeametnik hetke, kui otsustas igaks juhuks esimese korruse aknast sisse vaadata. 

Päästeameti soovitusel tasub silmas pidada ka seda, et tormi ajal tuleks võimalusel kütmist vältida, kuna tugev tuul võib suitsu ja tule hoopiski ruumidesse puhuda.