Kuidas siis toimida nii, et nutikalt hoopis kokku hoida?Foto: Jacqueline Macou / Pixabay
Raha
29. detsember 2021, 06:00

10 lihtsat nõuannet, kuidas iga kuu vähemalt sada eurot kokku hoida (53)

Ükskõik kui hoolikalt sa oma raha kulutamist ka ei planeeriks, kipub see enamasti ikka enne palgapäeva otsa saama. Kuidas siis toimida nii, et nutikalt hoopis kokku hoida? Tegelikult on see lihtne ‒ vajad selleks vaid õigeid harjumusi.

Järgnevad raha säästmise soovitused on pärit Ameerika Ühendriikides tegutseva väga populaarse isiklike finantside alaste artiklite ja raamatute autori Warren Ingrami podcast'ist. Et säästmisest võib saada alguse sinu enda ettevõte, unistuste reis või kodu sissemakse, tasub need nipid igal juhul endale kõrva taha panna. 

  • Tee endale kohv kodus valmis ning võta termostopsiga teele kaasa. Võit on lausa kahekordne! Esiteks ei pea sa seda kohvikust või kioskist ostma, säästes iga kord 2-3 eurot. Teiseks säästad ka keskkonda, sest käid ringi oma korduskasutatava topsikuga. 

  • Jäta ka restoranis karastus- ja kuumad joogid tellimata ning joo selle asemel nüüd juba enamasti tasuta pakutavat vett

  • Tee nimekiri toodetest, mida sina ja su pere enim tarbite (nt kuivained, tualettpaber jmt). Võrdle hindu ja selgita välja, kui palju te säästaksite, kui ostaksite neid tooteid hulgi.

  • Vaata üle oma telerivaatamisharjumused. Kui sul on paketis 69 kanalit, kuid vaatad neist üldjuhul vaid kolme, vaheta pakett soodsama vastu välja või loobu sellest sootuks. 

  • Kuula raadiot – see on tasuta! 

  • Vaata üle oma kindlustuslepingud. Ära neid kindlasti lõpeta, kuid kuna kindlustusseltsid teevad sageli väga erinevaid hinnapakkumisi, veendu, et leiad nende hulgast just soodsaima variandi.

  • Ära käi kaubanduskeskustes meelt lahutamas, sest enamasti lõpeb see mõne emotsiooniostuga, millele sa tegelikult ei plaaninud raha kulutada. 

  • Tühista liikmelisused, mida sa tegelikult ei kasuta. Kui sa jõusaali ei jõua või käid seal kord nädalas, siis milleks selle eest kuutasu maksta?! Hea nipp! Jaga kuumakse käidud kordade arvuga ja kui ühe korra pääse tuleb sel juhul kallim, eelista ühekordset pääset kuumaksele.

  • Valmista õhtul suurem kogus toitu, nii et saad seda ka järgmise päeva lõunaks tööle kaasa võtta. Nii toimides on võimalik säästa üsna kopsakas summa. 

  • Vaata üle oma kulutused. Sirvi läbi oma viimase kolme kuu panga väljavõtted ning leia üles rumalad kulutused, mida saad tulevikus vältida.

Anna kommentaarides teada, mis on sinu säästunipp!

Allikas: Starfish Academy blogi