Vaata kuuskede kogumisplatside ja äraveo kohta lisaks oma omavalitsuse infokanalitest. Foto: Mourad Saadi / Unsplash
Kodu ja Aed
6. jaanuar 2021, 07:01

KOLMEKUNINGAPÄEV | Kuhu viia jõulurõõmu pakkunud kuusepuu? (4)

6. jaanuaril tähistatav kolmekuningapäev märgib Eesti rahvakalendris jõuluaja lõppu, olles ühtlasi jõuluaja viimane püha. Traditsiooniks on saanud, et siis tuleks toast välja viia ka kuusk. Aga mida jõulurõõmu pakkunud puuga teha või kuhu see viia?

Mida teha potikuusega?

Kui ostsid potikuuse teadmisega, et saad selle aeda maha istutada, ei tasu sellele siiski liiga suuri panuseid panna. Kui puu on potis juurdunud, eelistab see talvel ikkagi külma, mitte sooja. Pikalt toasoojas olnud kuusk ei ole enam talverežiimil, mistõttu hakkab puu ka kasvusid ajama. Sel juhul võib värskete roheliste kasvudega puu külmale tundlik olla ja õue seda enam viia ei saa.

Puu võib õue viia juhul, kui see on pigem jahedas toas olnud maksimaalselt nädala, noori helerohelisi kasve pole tekkinud ning jõulupuu näib terve. Hästi sobib ka nullilähedaste plusskraadidega rohke valgusega ruum – näiteks veranda, kinnine terrass või külmkasvuhoone, kus potikuuske võib edasi kastes hoida kevadeni, kuni muld väljas tahenenud ja puu juba õigele kasvukohale saab istutada.

Mida teha kunstkuusega?

Kui oled soetanud kvaliteetse kunstkuuse, sobib see kasutamiseks veel aastaid. Aseta kunstkuusk hoolikalt tagasi karpi, et see muljuda ei saaks, ning pane see kuiva ja jahedasse ning otsese päikesevalguseta ruumi järgmisi jõule ootama. Kui aga olemasolev kunstkuusk on juba aastaid jõulurõõmu pakkunud, plastik on tuhmunud või purunenud, saab selle viia taaskasutuskeskusesse või panna segaolmejäätmete konteinerisse.

Mida teha metsakuusega?

Maha lõigatud puul teadagi enam elulootust pole, mistõttu on kõige targem see põletada. Kellel võimalust, võib puu juppideks lõigata ning koduahjus või kaminas ära kütta. Kellel see võimalus puudub, saab puu viia selleks ettenähtud märgistatud kohta, kus asuvad kuuskede kogumiskonteinerid, või jäätmejaama.

Vanu jõulukuuski võtavad Tallinna ümbruses biolagunevate aia- ja haljastujäätmetena vastu Pärnamäe, Rahumäe, Paljassaare ja Pääsküla jäätmejaamad. Kui puu transportimine omal jõul on keeruline, tasub kuuse äraviimine tellida oma jäätmevedajalt. Vanad kuused liiguvad juba traditsiooniks saanud jõulukuuskede põletamisele või toodetakse neist hakkepuitu. Enne kuuse äraviimist veendu, et kuusel ei oleks küljes ehteid, kaunistusi, kilet ega muud põletamiseks või töötlemiseks mittesobivat materjali.

Pea meeles:

  • Kuuskede kogumiseks mõeldud konteineritesse ei tohi viia segaolmejäätmeid, ehitus- ega suurjäätmeid.

  • Puid ei tohi visata kogumiskonteinerite kõrvale ega jätta vedajaga kokku leppimata kohtadesse, kus tavapäraselt toimub kinnistutelt kogutud jäätmete üleandmine.

  • Samuti on keelatud viia oma aja ära elanud jõulukuuski linna vmt haljasaladele.

Tallinnas saab kuuse ära viia linnaosade kaupa. Vaata kogumisplatside asukohti SIIT.

Tartus saab jõulukuuse viia jäätmejaama või selleks ettenähtud konteinerisse. Sel aastal jääb koroonaviiruse leviku tõttu ära vanadest jõulukuuskedest tehtud tuleskulptuuride põletamine. Vaata lähemalt SIIT.

Pärnu linna elanikud saavad siiski loovutada oma jõulupuu tuleskulptuuride meisterdamiseks. Kuuseinstallatsiooni põletamine toimub pühapäeval, 10. jaanuaril kell 17. Vaata lähemalt SIIT.

Vaata kuuskede kogumisplatside ja äraveo kohta lisaks oma omavalitsuse infokanalitest.