Video: Tatjan Iljina
Reisimine
21. detsember 2019, 15:01

VIDEO JA GALERII | Berliini uhkeim jõuluturg Gendarmenmarktil on igal õhtul nagu jõululaulupidu (9)

Berliinis on jõuluturge üle 70, ent miskipärast on sel imeilusal Gendarmenmarkti väljakul kahe endise toomkiriku vahel ja kontsertmaja ees üheks omalaadsete seas uhkemaid.

Ja oma silm on kuningas - see turg kenitleb pideva eeskava, algupäraste käistöövidinate ja mõnusate maitsetega. Lisaks muutub koht pimeduse saabudes ehtsaks vabaõhupubiks, kus valdav enamus tundukse olevat kohalikud, kes peale tööpäeva lõõgastust otsivad. See olgu aga ka vihjeks- kes ei talu tugevat õlg-õlatunnet, rihtigu külastusaeg varasemaks.

Eesti saatkonna kultuurisaadik Merit Kopli tuli meile appi Saksamaad, Gendarmenmarkti ja sealseid pühadekombeid seletama. Tema sõnul on tegu tõeliselt esindusliku ja isegi luksusliku kohaga, mis asub eestlaste jaoks erilise hoone, Berliini kontsertmaja ees, kus nii sageli kõlavad meie kaasmaalaste nagu näiteks Arvo Pärti loodud helid. 

Merit soovitab Berliini sõitjatel kiigata kindasti ka Gendarmenmarktilt kaugemale. Kogu linn imeilusates pühadetuledes ning igas asumis on oma pisike turuke - ning enamasti täiesti tasuta sissepääsuga. 

Kuidas me jõuluturgu viietärniskaalas hindasime?

Ligipääsetavus ***

Eestist tuleb kohale lennata ja ühe päevaga siin ära ei käi. Tuleb jääda ööseks. See pole küll kuigi keeruline, on olemas taskukohased otseliinid ja majutusvõimalused. Berliin on mõnus pikema nädalvahetuse sihtkoht ja see turg on väga hea ettekääne minna sinna seiklema. Veendunud maanteehunt suudab muidugi ka oma autoga paari päevaga kohale vurada. 

Sel turul kehtib alates kell 14st pilet - üks euro. Lapsed kuni 12 eluaastani maksma ei pea.  Samas on öeldud, et just see pisike sissepääsutasu aitab turul korda hoida. 

Tasub ka meeles pidada, et sissepääsu juures on ka korralik turvakontroll. Suurte seljakottidega ja järelveetavate kohvritega sisenemine on keelatud.

Lapsevankreid võis alal näha (ehk nad pääsevad sisse), aga õhtu edenedes ja pimeduse süvenedes on nendega raske liikuda, sest turu laia vahekäigud muutuvad VÄGA inimrohketeks ja hämarateks. 

Väljapanek *****

Pole midagi muud öelda, kui et vau. Osad pakutavad esemed ja ehted valmivad otse kliendi silme ees. Enamasti on müümas kas kunstnik või käsitööline ise. Igal juhul algupärane nutikas kaup. Meile näiteks pakuti pisikesi kaleidoskoope, mida kaelas ehtena kasutada, Või siis nutikaid puust mänguasju. Alpakavillast vägagi taskukohaseid sooje esemeid. Kindaid, mis on soojad ja ehtsast nahast. 

Hinnatase ****

Üllatuslikult  - pole sugugi kallis, tunnetuslikult sama tase kui Eestis. See on ka koht, kus tuleb tunnistada - ka meie viimaks hakkasime ostlema.

Klaasist kõrvarõngad saab kätte 20ga. Alpakavillast moodsa peapaela 25ga. Kullatud ehted umbes 60ga. Nööri otsas väike armas kaleidoskoop samuti 25ga. Portselanist nimega (proua maalib sinu juuresolekul)kuuseehted maksid viieka.

Sama kehtib toidu kohta - hõõgvein on 3.50, kangestajaga ehk mit schuss 5. Neid serveeritakse klaaskruusides, mille eest tuleb anda kolm eurot panti. Selle saad hiljem tagasi.  

Ports kastneid ja (juustuga) rakletileib oli 6, Berliini kuulus karrivorst kolmekas.  

Eeskava*****

Alates kella 14 on laval pidev tegevus, kas muusikud või muud etlejad. Makimuusikat võis kuulda vaid varahommikul. 

Klienti suhtumine ***

Nii ja naa.

Üldise sõbralikkuse taustal oli siiski veidi liiga palju neid, kes kippusid tigedalt nähvama - mida tahate. Kindlasti tuleb enne mistahes pildi tegemist luba küsida, kuigi tegu on avaliku kohaga, ollakse väga privaatsusnõudjad. Kuigi meil oli ametlik akrediteering, tekitas see aegajalt ka filmides probleeme, isegi kui mainitud inimene polnudki kaadris fookuses. 

Ka oli kohati tõsiseks probleemiks inglise keel.Kes kooliajas oskab saksa keelt - sellest tõuseb palju kasu! 

Enamus kioskeid tahab sularaha. Kaardimakseid on väga napilt, ent turualal on lava kõrval sularahaautomaat!s. 

Veebileht: https://www.weihnachtsmarkt-berlin.de/

Avatud: kuni 31. detsembrini, iga päev 11-14 tasuta, 14-22 sissepääs 1 euro.  Lapsed alla 12 tasuta.

24.12 avatud kuni 18. 31.13 avatud kuni 01.00.  

Loe Berliini jõuluturu maitsete kohta ja vaata videot juba homme, 22. detsembril Toidutare veebist!

Toidutare ja Õhtuleht Kirjastuse videonaiskond väisas novembri viimasel ja detsembri esimesel nädalal viit lähipiirkonna jõuluturgu: Tallinnas, Stockholmis, Riias, Berliinis ja Helsingis.