Oma rahaasjadega teadlikult tegelemisel on kõige olulisem sihikindlus ‒ vaid see tagab jõudmise eesmärkideni.Foto: Pixabay / Pexels
Raha
3. juuni 2020, 05:40

8 toimivat nippi, kuidas püsivalt raha kõrvale panna (1)

Kui oled raha säästmisega just alustanud, pole motivatsiooni eriti vajagi, sest asja uudsus hoiab sind õigel kursil. Kui aga oled juba mõnda aega raha kõrvale pannud ja ind hakkab raugema, vajad väikest meeldetuletust. Jagame sinuga kaheksat lihtsat ning toimivat nippi, kuidas muretult jätkata!

Oma rahaasjadega teadlikult tegelemisel on kõige olulisem sihikindlus ‒ vaid see tagab eesmärkideni jõudmise, olgu nendeks siis raha kõrvalepanemine enda ettevõtte alustamiseks, säästmiseks või laenude tagasimaksmiseks. Püsivust on igal juhul vaja pikaks perioodiks! 

Pane paika kindlad eesmärgid
Selleks et millegi poole püüelda, pead sa esmalt teadma, kuhu liigud. Selge siht annab fookuse, mis aitab sul edasi minna. 500-eurose krediitkaardilaenu tagasimaksmine on väga erinev kodulaenu sissemakse kogumisest, mis võib ulatuda kümnete tuhandete eurodeni. 

Keskendu tänasele hetkele
Veendu, et tegevused, mis edendavad eesmärgi poole jõudmist, kaaluksid üles tegevused, mis sellele kaasa ei aita. 

Leia endale n-ö partner
Leia enda ellu inimene või grupp, kellega saaksid oma eesmärke jagada. See hoiab sind motiveerituna ja vastutavana, ja ka sinu n-ö partner või grupi liikmed peavad sama tegema. 

Püstita väiksemaid eesmärke
Suure eesmärgi saavutamine võib olla väsitav, mistõttu on tark tegu püstitada endale väiksemaid väljakutseid. Kui sul näiteks on suur võlg, siis muuda iga tagasimakse omaette eesmärgiks. Väikeste sammude kaupa edasiliikumine tagab kindlama edu kui korraga ühe suure sammu astumine. 

Väldi segajaid
Ole valvas märkama asju, mis võivad sind õigelt kursilt eemale juhtida. Hoia eemale neist, mis võivad sind häirida ja saboteerida. Kui sinu eesmärkide hulka ei kuulu soojamaareis, vaid hoopis kindlad summad krediitkaardile või hoiusele, siis ära lase ennast ahvatlustel kinni püüda. 

Kasuta visuaalseid meeldetuletusi
Kleebi näiteks pangakaardile pilt, kuhu oled peale kirjutanud oma eesmärgi. Iga kord, kui kaardi rahakotist välja võtad, tuletab see sulle meelde, mida püüad saavutada.

Jäta ruumi väikesteks preemiateks
Kui elad pidevas ilmajäämise tundes, siis on ainukesed asjad, millest suudad mõelda, need asjad, mida sul pole. Jäta eelarves natuke raha ka lõbutsemise ja meelepäraste ostude jaoks. Pikaaegne säästmine endale vahepeal midagi lubamata võib viia suure priiskamiseni, mis on palju kulukam kui aeg-ajalt mõned väikesed kingitused iseendale.

Jälgi numbreid
Kuigi pangakonto liiga sage vaatamine pole tervislik, siis on aeg-ajalt kasulik kontrollida, kuidas asjad edenevad ning kas kõik on ikka nii, nagu peab. Majanduslik iseseisvus ei tule üleöö, see on teekond, mis võtab aega. 

Allikas: Starfish Academy blogi