Jõuluhõnguline soojendav jalakreem on ka tore kingiidee. Foto: Therese-Liise Aasma
Tee ise
20. detsember 2020, 06:15

TORE KINGIIDEE | Tee ise jõuluhõnguline soojendav jalasalv!

Soojendavate lõunamaa vürtsidega salvi on külmade talveilmadega hea talla alla määrida, et vereringet ergutada. Samuti sobib jõululõhnaline kreem hästi massaažiks ja külmetuse leevendamiseks.

Vaja läheb:

  • 1 (mahe)apelsin
  • 2 tl ingveripulbrit
  • 1 tl kaneeli
  • 0,5 tl riivitud muskaati
  • näpuotsaga tšillipipart
  • paari nelgitera
  • 150 ml õli
  • 1 sl kandelilla- või mesilasvaha
  • paari tilka apelsini või patšuli eeterlikku õli

Valmista jalasalvi nii:

1. Pane vürtsid potti. Riivi apelsinilt potti koor. Lisa ka ingveripulber, kaneel,
muskaat, tšilli ja nelk.

1. Pane vürtsid potti. Foto: Therese-Liise Aasma

2. Kuumuta vürtse. Vala vürtsidele ⅓ õlist ja kuumuta segu 20 minutit tasasel
tulel. Seejärel lisa ülejäänud õli ja kuumuta läbi.

2. Kuumuta vürtse. Foto: Therese-Liise Aasma

3. Kurna. Vala õli läbi sõela ja marli puhtasse kaussi. Puhasta pott vürtsidest.

3. Kurna. Foto: Therese-Liise Aasma

4. Sega vahaga. Vala õli puhtasse potti tagasi, lisa ka vaha ning sega seda
kuumas õlis, kuni see on täielikult sulanud. Tilguta sekka eeterlik õli. Lase õli-vahasegul paar minutit taheneda ja vala purki. Keera purk kinni, kui segu on täielikult jahtunud. Liimi purgile silt nime ja valmistamise kuupäevaga.

4. Sega vahaga. Foto: Therese-Liise Aasma

Salv valmib 1 tunniga!

Veelgi vürtsikam määre

Võid salvi sisse näpuotsaga lisada teisigi soojendavaid vürtse: kardemonipulbrit, paar purustatud kadakamarja või rosmariini.

Mis õli kasutada?

Salvis võid kasutada nii külmpressitud päevalille-, mandli- kui ka jojoobiõli. Esimene neist on üsna spetsiifilise lõhnaga. Mandli- ja jojoobiõli on neutraalsemad. Kookosõli sellesse salvi ei sobi, sest võib olla jahutava efektiga.

Säilib hästi!

Määre säilib jahedas kohas kuni kolm kuud tänu sellele, et apelsinikoores
sisalduvad eeterlikud õlid on antibakteriaalsete omadustega, toimides salvis kui looduslikud säilitusained.