Video: Tatjana Iljina
Reisimine
12. detsember 2019, 18:09

FOTOD JA VIDEO | Riia jõuluturg: üllatavalt muhe, taskukohane ja kompaktne – kindel soovitus minna! (4)

Riia pealinnas toomväljakul ehk Doma Laukumsil üleslöödud traditsiooniline jõuluturg paneb eestlase tahes-tahtmata naeratama, sest efekt on nagu suvel piiri taga õlut ostes - kogu ilu ja rõõm on umbes 20 protsenti odavam kui Tallinnas.

Lisaks on mõnuga temperamenti ning ongi käes lahe kogemus. 

Lähenesime sellele turule igasuguste ootusteta. Tulemus üllatas. Napp väljak oli kenasti ära sisustatud, oli kohti, kus käia nina üles sulatamas ning nautida sooje sööke ja jooke. 

Kuuse all on suurematele edvistajatele spetsiaalne selfi-troon, mis oli laadaliste seas üsna menukas. Pere pisemaid rõõmustas aga väike armas puust istmetega karussell, millel sõitmise eest soovitakse saada vaid üks euro - erinevalt Tallinna viiekast.

Foto: Tatjana Iljina

Riiat kummitab veidi sama häda, mis Tallinnatki – iga kioski juures ei saa vanduda, et see kaup pole kolmandast maailmast. Rõõmustavalt on siiski palju käsitööd. Kõige kaunimad ehted aga on üllatuslikult valmistatud hoopis Tallinnas, kus lätlannast kunstnik oma eestlasest abikaasaga elab.

Varuda aga tasub sularaha, ent osadel müüjatel on ka kaarditerminale. 

Foto: Tatjana Iljina

Suhtluskeeleks on nii inglise kui ka vene keel, ent viimane siiski meelsamini. Sestap on Riia hea koht oma vanemate sugulastega reisimiseks, kes inglise keelt rääkides end nii kindlalt ei tunne.

Miljöö oli vähemalt kuu alguses väga rahulik, mõned turistid ja paar kohalikku. 

Kuidas me jõuluturgu viietärni skaalas hindasime 

Ligipääsetavus ****

Riiga on odav ja lihtne sõita - kas kambakesi auto või bussiga. Tahtmise korral saab bussiga samal õhtul tagasi kah, bussijaam on üsna vanalinna kõrval.

Väljapanek ***

Paraja suurusega turg, kus kõik ilusad ja maitsvad asjad kenasti esindatud. Norida võiks, et liialt kummalist importkaupa kohati. Kohalik käsitöö on aga samuti kenasti olemas, aga veidi enam võiks seda olla! Pole just ostlejate kuningriik. 

Hinnatase *****

Pole midagi parata, meie elatustase on lõunanaabritest endiselt suts kõrgem ja Lätis saab end seetõttu hästi tunda. 

Eeskava ***

Midagi erilisemat kõrva ei jäänud, kuigi kodulehel on esinejad kirjas. Küll aga oli armas kuulata lätikeelseid rahvalikke jõululaule. 

Klienti suhtumine *****

Soe ja hingestatud. Vähemalt meie tundsime end nagu kallid külalised, kes üle hulga aja külla saabunud.

Veebileht: http://www.vzt.lv/

Avatud: kuni 8. jaanuarini, 10:00 – 20:00 (24.12 10-18)

Ülevaadet Riia jõuluturu maitsetest ning vaid kolm eurot maksnud hõõgveinist aga vaata juba homme, 13. detsembril.