Juhul kui jäid puhkuse ajal haigeks, kerkib sellega seoses mitmeid küsimusi.Foto: Ree / Pexels
Uudised
12. detsember 2019, 05:31

Lugeja küsib: jäin puhkuse ajal haigeks! Kellele teatada ja mida edasi teha?

Juhul kui jäid puhkuse ajal haigeks, kerkib sellega seoses mitmeid küsimusi. Kas peab võtma haiguslehe? Kas tööandjale peab ka ütlema? Kas haigena oldud puhkusepäevad saab tagasi? Selgust aitab tuua tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja Kaire Saarep.

Töölepingu seaduse (TLS) kohaselt on töötajal õigus puhkus katkestada haiguslehele jäämise tõttu. Kuna puhkuse katkestamine ei toimu n-ö automaatselt ning tööandja töötaja haiguslehe avamist ei näe (ta näeb haiguslehte selle lõppemisel), siis TLSi kohaselt peab töötaja haiguslehele jäämisest ja selle eelduslikust kestusest esimesel võimalusel tööandjale teada andma.

Kui töötaja puhkuse ajal haiguslehele jäämisest teada ei anna, siis võib tekkida olukord, kus töötaja on samaaegselt nii puhkusel kui haiguslehel, mis ei ole lubatud. Sellisel juhul võib tööandja haiguslehele märkida, et töötaja kasutas puhkust ning töötaja võib haigushüvitisest ilma jääda. Lisaks tuleb tööandjaga läbi rääkida, millal haiguslehe tõttu kasutamata puhkuseosa ära kasutatakse.