Kuidas siis vanemana valmistada last ette rahaliselt edukaks tulevikuks?Foto: Annie Spratt / Unsplash
Raha
5. märts 2021, 06:15

Lapse rahatarkus: 6 märksõna, mis aitavad finantsmaailmas orienteeruda (1)

Koolides käimas olev arutelu, kas õpilastele peaks õpetama majanduse ja rahanduse algtõdesid, tundub küll hea idee, kuid uuringud on näidanud, et sellised tunnid ei paranda õpilaste rahakäitumist. Kuidas siis vanemana valmistada last ette rahaliselt edukaks tulevikuks?

Kas see üldse on võimalik? Siinkohal võib vastamisel aidata Hiina vanasõna: „Anna mehele kala ja sa annad talle toidu terveks päevaks. Õpeta mehele, kuidas kala püüda ja sa annad talle toidu kogu eluks.“

Mõned vanemad on valmis andma oma lastele terve hunniku kalu: päranduse, kinnisvara või isegi firma. Nad teevad seda armastusest, mitte paha pärast, kuid on ka teine viis: luba oma lastel arvata, et nad peavad ise hakkama saama. Usu, et nad saavad aru su soovist anda neile endile võimalus minna „kala püüdma“ ja õppida, kuidas täiskasvanuna ise raha teenida.

Finantsmaailmas aitavad orienteeruda alljärgnevad omadused, seetõttu aita oma lastel:

  • Arendada häid ja vajalikke iseloomuomadusi nagu distsipliin, tänulikkus ja sihikindlus. Kui nad suudavad kontrollida oma tundeid, olla empaatilised ja kannatada rasket tööd, tuleb muu iseenesest.
  • Omandada hea haridus. Kui nad lähevad kõiki maailma probleeme lahendama, on neil vaja laia silmaringi. Tasemel haridus ning head õpetajad inspireerivad last ning suunavad tema elu paremuse poole.
  • Kogeda kergemat tööd jaemüügis, ehituses ja/või toitlustuses. Lapsed peaksid mõistma, kui raske on elatist teenida ilma erioskusteta.
  • Arendada nende enda äriideed. Aita ellu viia kõik mikrofirmad, mida nad soovivad. Veel parem oleks, kui see väikefirma ei ajaks taga tulu, vaid annetaks selle endale meeldivasse MTÜ-sse. Läbi selle õpivad lapsed kõige algelisemat raamatupidamist ja turundust ning arendavad ka suhtlusoskust.
  • Parandada inimestevahelist suhtlust. Ükskõik mida nad ka ei teeks, koolitöödest spordini, oskus teiste inimestega koos töötada on äärmiselt oluline.
  • Arendada julgust, et võtta kalkuleeritud riske. On mitmeid viise, kuidas võtta riske, mille plussid on suured, kuid miinused väikesed. See kehtib eriti siis, kui oled noor ja keegi ei sõltu sinust. Julgusta lapsi riske võtma!

Allikas: Starfish Academy blogi