KOLMEL RATTAL: Sri Lankal tuk-tuk’i rentides on seiklus garanteeritud.
Reisimine
13. detsember 2019, 03:11

Loe ja kadesta! Keskealine Eesti paar tuli töölt ära ja rändas aasta otsa Aasias

Umbes kaks aastat tagasi tegi üks keskealine paar tööga lõpparve, et täita oma unistus – reisida terve aasta. See oli elu parim otsus, leiavad nad nüüd.

Umbes kaks aastat tagasi tegi üks keskealine paar tööga lõpparve, et täita oma unistus – reisida terve aasta. See oli elu parim otsus, leiavad nad nüüd.

Seisin palja ülakehaga mehe kõrval, keda kutsutakse Bossiks, ja surusin kergelt tema kuivetunud kätt. Seda palus mehe perekond, et pilti teha. Kaamerad klõpsusid, kui «eksootiline blondiin» Bossile käe pihku pistis. Selles poleks midagi jutustamisväärset, kui mees, keda ma niimoodi tervitasin, poleks olnud surnud. Juba kuus aastat.Indoneesias, Sulawesi saare keskosa mõnes mägikülas on endiselt säilinud tava võtta elust lahkunud pereliikmed iga kolme aasta tagant hauast välja. Kirstud avatakse, palsameeritud kehad tehakse puhtaks, neil vahetatakse riided. Seejärel ollakse lihtsalt koos. Tehakse pilti nii pere keskis kui ka külalistega. Mõnikord käiakse isegi jalutamas. Miks nad seda teevad? Et armsate inimestega ei peaks kunagi lõplikult hüvasti jätma. Ja et ka noorem põlvkond õpiks oma esivanemaid tundma.See on üks ebatavalisemaid traditsioone, millega me oma aastasel reisil Aasiasse kokku puutusime.

Hull peast?Kaks aastat tagasi töötasin veel Naistelehes ja murdsin pead, kuidas anda oma kolleegidele teada plaanist tegevtoimetaja amet maha jätta ja elus mõneks ajaks täiesti uus lehekülg pöörata. Minul ja mu elukaaslasel Ahtol oli juba pikemat aega unistus kinkida endale reisiaasta.«Kas ma olen napakas?» küsisin endalt, kui üheotsapiletid ostsin ja lahkumisavalduse kirjutasin. Mis saab tagasi tulles? Jätta meeldiv amet, armsad kolleegid ja kindel sissetulek ajal, kui majandusel on juba kerged külmavärinad ja pass raporteerib, et sinu parim enne tööjõuturul hakkab lõppema?Peale jäi siiski eluterve optimism. Saagu mis saab! Unistused on seda väärt, et lasta asjadel minna ja tuleviku pärast alles tulevikus pead vaevata.Kevadel maandusime juba Hongkongis. Veetsime reisi esimesed viis ööd toas, kus mahtus vaevu teineteisest mööda ukerdama. Ometi olime õnnelikumad kui üheski peenes apartemendis kunagi varem. Meil algas just elu kõige ägedam aasta!

Edasi lugemiseks: