Tallinna jõuluturu meluVideo: Tatjana Iljina
Reisimine
9. detsember 2019, 15:35

FOTOD JA VIDEO | Tallinna jõuluturg: kas see on ikka ümberkaudsetest kõige ilusam ja odavam? (27)

Meie teame kaljukindlalt ja välismeedia on seda ka võimendanud – Tallinnas on kõige kaunim, soodsam ja lahedam jõuluturg üldse! Kas tõesti? On see siis tõesti piirkonnas omalaadsete seas üks ilusamaid või petame me end liiga kallite hindade, kahtlase kolmandatest riikidest pärit kauba ja puuduliku meelelahutusega?

Õhtuleht Kirjastus käis novembri lõpus ja detsembri alguses mööda lähipiirkonna jõuluturgusid – Tallinnas, Stockholmis, Riias ja Helsingis – ning võrdleva materjali saamiseks koguni Berliinis, et teha ülevaade, milline on tegelikult meie kandi kõige vingem pühadekeskus. 

Jõuluvana, jõulukuusk, müügikioskid, jõuluturg Tallinnas Raekoja platsil. Foto: Tiina Kõrtsini

Nojah, öeldakse, et meile, eestlastele meeldib ikka omasid kõige rohkem maha teha. Võiks ju vinguda, et karussellihind on üle mõistuse kalliks läinud (üks kord lausa viis eurot, mulluse kolme-ja-poole asemel!) ja et kaupmeeste seas pole just palju neid, kes ise oleks oma pakutu valmis meisterdanud. Ning et need kassipiltidega kootud kampsunikesed ja kummalised saunamütsid tulevad juba mitme aasta tagusest ajast kahtlaselt tuttavad ette. 

Jõuluvana, jõulukuusk, müügikioskid, jõuluturg Tallinnas Raekoja platsil. Foto: Tiina Kõrtsini

Ent. Tallinna jõuluturul on siiski eriline aura, mis tuleneb tema parajast olekust. Just õige suurusega – ei ole liiga suur ega miniatuurne. Kõik jõuab kenasti läbi käia ja mekkida. Midagi on igale hinnatasemele ja maitsele. Keegi pole liialt pealetükkiv ega samas ka kurjalt ükskõikne. Hea element meeleolu loomisel  on ka see, et kuigi turg on üsna selgelt suunatud turistidele, on siiski palju kohalikke uudistajaid. Küsitletud kohalikud tunnevad oma turu üle uhkust ja peavad seda seda enda omaks - taolist vaibi polnud näiteks Stockholmi ega Riia turgudel. 

Õhus on kummaline maagia, sest inimesed, kes sisenevad turule argiselt torssis nägudega, naeratavad juba pärast esimest viit minutit. "Ma olen siin inimeste pärast," laususid pea kõik intervjueeritud turumüüjad ja ka külastajad. See on eriline aura, mis meie vanalinna südames jõuluajal turul tekib. See paneb ka kõige kalestunumal jõuluskeptikul kusagil hinge tagaotsas kellukese tilisema. 

Mõned müüjad on siin juba terve dekaadi igal jõuluajal kohal olnud. Üks neist on Shishi kraami müütav Tiia Andersson. Tema üdini jõulumemmelik olek korvab selle, et kõigest paar meetrit eemal asuvas jõulumehe putkas on asukas kohal vaid nädalavahetuseti, kui tema juurde tekib kohe suur järjekord. Tiia juures saavad kõik kätte annuse pühademeeleolu, isegi kui tullakse vaid jõuluehteid uudistama.

Tiia Andresson Foto: Kaader videost

Jõuluturg on avatud iga päev kell 10– 20.  Sooje ja soojendavaid jooke pakuvad mitmed müüjad P-N kuni 22, R-L kuni 23.

Kultuuriprogramm reedel ja laupäeval kella 17:00-19:00, pühapäeviti 12:00-14:00. Jõuluvana võtab lapsi vastu E-P 12-18.

Kuidas me jõuluturgu viietärniskaalas hindasime?

Ligipääsetavus *****

Tallinna jõuluturg asub Raekoja platsil vanalinna südames. Iidsenäolised majad moodustavad turule armsa ja kompaktsena mõjuva sõõri. Ka Tallinnaga absoluutselt mittekursis olev inimene leiaks siia tee hõlpsasti üles. Turg on tasuta.

Väljapanek ***

Siin leidub liiga palju kahtlase päritoluga ei-tea-kust-pärit tooteid, mida saab meenutada ka eelmistest aastatest. Sooviks näha rohkem algupärast kohalikku käsitööd. Kui Stockholmi Stortorget, Berliini Gendarmenmarkt ja Helsingi Tuomaan Markkinat on väga uhked, et neil pole made in Asia massitooteid, siis Tallinnas nii väita ei saa. Kummalised karusnahatooted, pseudo-põhjala stiilis aastast aastasse samad kudumid ja veidrad suveniirid ei tee turule au. 

Hinnatase ***

Tunnetuslikult üsna krõbe. Kohati tundus, et teatud vidinatel on Stockholmis ja Berliinis sama hind. Pisikeste suveniirikeste hind on eelpoolmainitud turgudel soodsamgi. 

Hõõgveini hinnatase oli keskmiselt neli eurot, prael umbes 10. 

Kliendisse suhtumine ****

Väga viisakas, vastutulelik, aga samas reserveeritud. Nii mõnelgi kioskil on märge, et ei tohi pildistada, mis on avaliku koha tõttu veider. Nende putkade ees puudusid ka uudistajad.

Turu absoluutne hing on aga Shishi müüjanna Tiia, kelle jõulumemmelik olemus korvab pea kõik muud norimiskohad. 

Eeskava ***

Tallinna jõuluturul toimub alatasa midagi, enamasti küll nädalavahetuseti. Muul ajal mängib tavaline muusikaline jõulutapeet. 

Ülevaadet Tallinna jõuluturu maitsetest aga vaata juba homme, 10. detsembril.