Video: Tatjana Iljina
Reisimine
16. detsember 2019, 15:05

VIDEO JA GALERII | Helsingi jõuluturg: vaid kohalik ja kallis käsitöökaup, samas täiesti tasuta suur karussell! (4)

"Kas ka täiskasvanud võivad tõesti kõik peale minna?" – "Ja lapsed ka? – "Ja palju see maksab?" – "Tasuta?!?" Umbes sellised hõikeid võib kogu aeg kuulda Helsingis vaid 22. detsembrini avatud Toomaturu peaatraktsiooni suure karusselli läheduses.

Jah, on täitsa tasuta. Täiskasvanud mahuvad ka. Tere tulemast! Õhtuleht Kirjastus väisas Helsingi jõuluturgu päeval, mil põhjanaabrite uus peaminister Sanna Marin ametisse vannutati. Peab tunnistama: meil teatud poliitikute poolt põhjatud sotsiaaldemokraatlik Soome on küll kallivõitu, aga algupärane, viisakas, puhas ning pere pisematele tasuta. Meenutame – Tallinnas maksab märksa nigelamal karussellil sõit lausa viieka.

Pea kõik Helsingi turu ca 75 müüjat üritasid eesti keelt purssida. Süüa ja juua ning huvitavat käsitööd oli palju, isegi kui selle eest tuli välja käia meie testitud viies jõuluturust kõige suurem hind. Olulisemad asjad aga olid tasuta – lastele karussell ning viisakas ja muhe suhtumine.

Ligipääsetavus ****

Tuomaan Markkinate ehk Toomaturu suur pluss on hea ligipääsetavus. Tallinnast laevaga tulles on see kas tubli jalutuskäigu või lühikese trammisõidu kaugusel. Turgu on lihtne leida, sest asub ühel linna peaväljakutest – Senaatintoril.

Turg on jaotatud lihtsateks ja selgeteks tsoonideks. Toidu ja joogiala on eraldi, samuti ürituste toimumise koht. Igal sammul on tunda läbimõeldust – söögialal on soojendusega katusealused istumiskohad ning isegi ruumikas telk, kus saab soojas juua ja süüa. Mõeldud on ka tualettidele, kus on kenasti paberit ja käepesuvõimalused. Üritustealal leidub kaks gaasileegiga kätesoojenduskohta. Samuti on ruume, kus lapsed saavad mängida veidi soojemas keskkonnas.

Väljapanek ****

Kaup on rõhutatult kohalik. Väga palju on toidukraami – erinevaid lihatooteid, veidi juuste ning rohkelt erinevaid kastmeid ja maitsesinepeid.

Rõõmustab aga see, et üsna kallil ja kohati hipsterliku disainiga eputaval turul on ka lihtsad käsitöömeistreid, kes seal juba seitse aastat müütavad köögilaua taga tehtud kapukaid ja õlekroone. Üks selliseid on Pirkko Vänttinen, kelle jaoks on turul kauplemine saanud osaks jõulutraditsioonist.

Hinnatase ***

Paraku on aga kogu see kraam põhjamaiselt kõrges hinnas. Toomaturule minnes ja sealt sisseoste planeerides peaks arvestama veidi suurema väljaminekuga - juba nöiteks hõõgvein maksab alkovabana viis ja alkoholiga kaheksa eurot. 

Eeskava ****

Turul mängib vaid soomekeelne jõulumuusika, on erinevaid tegevustubasid ja lubatakse ka eeskava. 

Klienti suhtumine *****

Väga soe, paljud kaupmehed üritasid meid kohates purssida eesti keelt.

Üldine meeleolu on põhjamaiselt reserveeritud, ent rõõmsameelne. Palju on lastega peresid. Toomaturg on kohalikele väga oluline. Kauplejate sõnul on koguni 70 protsenti külastajatest kaaslinlased. Nädalavahetuseti on muidugi ka veidi enam turiste. See on koht, kus ostetakse kingitusi, maitstakse hõõgveini ja tuuakse lapsed karusselliga sõitma.

PS - pange vaid soojalt riidesse, Helsingi on tuuline ja Toomaturg üsna lageda ülesehitusega. 

Veebileht: tuomaanmarkkinat.fi

Avatud: kuni 22. detsembrini

T–R 11–20 ja L–P 10–20
Esmaspäeval suletud

Loe Toomaturu maitsete kohta ja vaata videot juba homme, 17. detsembril Toidutare veebist!

Toidutare ja Õhtuleht Kirjastuse videonaiskond väisas novembri viimasel ja detsembri esimesel nädalal viit lähipiirkonna jõuluturgu: Tallinnas, Stockholmis, Riias, Berliinis ja Helsingis.