Talvel visanda unistus paremast aiast paberile või arvutiekraanile.Foto: Maria Shanina / Unsplash
Kodu ja Aed
5. detsember 2020, 07:06

Detsembrikuu aiatööd: ajata lillesibulaid ja täiusta kevadisi plaane

Detsembris aias suurt toimetamist pole, välja arvatud juhul, kui on palju lund. Siis saad koduhoovis tasuta trennitunni ehk heakorratöid teha. Kasuta sülle kukkunud vaba aega paberil unistamiseks ja tee ettevalmistusi, et ka talvistel pühadel õisi nautida.

Jälgi ilmateadet

  • Kui lubab sooja, vaata üle, et kaetud taimed sooja ilmaga talvekatete all hauduma ei läheks.
  • Kui sajab palju lund, jälgi, et seda ei koguneks liiga palju kasvuhoone katusele. Lume raskuse all võivad katuseklaasid kergesti puruneda. Raputa paks lumi maha ka okaspuudelt ja põõsastelt, et need laiali ei vajuks ega murduks.
  • Jätka lindude toitmist. Kui oled toidumaja kord juba püsti pannud, hoolitse nüüd selle eest, et seal kuni kevadeni toidupoolist oleks.

Täiusta plaane
Kui mõtlesid mõni kuu tagasi välja plaani, kuidas kevadel aeda ümber teha, vaata see nüüd uue pilguga üle ja täiusta seda. Läbimõeldud tegevuskava säästab kevadel aega ja vaeva. Kui sa pole seda veel teinud, visanda unistus paremast aiast paberile või arvutiekraanile.

Ajata lillesibulaid
Õied naiste- ja sõbrapäevaks. Selleks et mõne kuu pärast aknalaual õiteilu nautida, tuleb nüüd lillesibulad üles äratada.

Tee seda nii:
1. Aseta sobiva suurusega klaasanuma põhja drenaažiks 1–2 cm kiht väikesi savigraanuleid.
2. Pane lumikellukeste, hüatsintide, nartsisside, krookuste või tulpide sibulad sinna peale ja lisa graanuleid, kuni sibulad on kaetud.
3. Kalla istutusnõusse nii palju vett, et juured selle sisse ulatuksid.
4. Tõsta anum jahedasse, umbes 12kraadisesse ruumi ja jäta sinna seni, kuni võrsed on 5 cm pikkuseks kasvanud. Seejärel võid selle tuppa aknalauale tõsta.