Mille järgi vaida poes puu- ja juurvilju?Foto: Amoon Ra / Unsplash
Nipid
14. november 2019, 14:53

VIDEO | Mille järgi valida poes puu- ja köögivilju?

Toidu raiskamine on ülemaailmne probleem, mis muutub päev-päevalt aktuaalsemaks ka Eestis. Näiteks viskab Eesti keskmine perekond aastas ära ~ 120 euro väärtuses toitu, lastega pere isegi ~ 200 euro eest. Kokku raiskavad Eesti pered aastas 63 miljoni euro väärtuses toitu. Üsna hirmuäratavad numbrid, eks?

Me armastame toitu ja võtame seda üsna iseenesestmõistetavana. Elame ühiskonnas, kus toit on igal pool meie ümber ja seda raisates või ära visates ei teki tunnet, et see otsa saab. Tegelikkuses see nii ei ole, sest toitu ära visates raiskame ka muid olulisi ressursse: maad, vett, energiat ning tööjõudu. 

Tegelikult on meil kõigil võimalik midagi ära teha, et ära visatava toidu kogust oluliselt vähendada. Coopi, Nipiraamatu ja Fitlapi koostöös on valminud videosari, kus anname nippe, kuidas koju ostetud toit püsiks kauem värske ja maitsev ning ükski toiduaine koduköögis ei läheks raisku.

Alustame sellest, kuidas ja mille järgi valida poes puu- ja köögivilju, näiteks avokaadot ja ananassi, mille sisse ei näe ja mille küpsusastet on raske hinnata. Kas need on toored, küpsed või üleküpsenud? Videost saad ka teada, millised viljad aitavad kaasa teiste viljade valmimisele ja kuidas seda lihtsa vaevaga saavutada.