Puuvilju koorega süües pese need korralikult puhtaks!Foto: Kristina Tripkovic / Unsplash
Uudised
7. november 2019, 20:00

Kas teadsid? Neid puuvilju polegi vaja koorida!

On teada, et puuviljad toetavad nii vaimset kui ka füüsilist tervist, aga mõned puuviljad kaotavad koorides vitamiine ja mineraalaineid, sest need on peidus just koores.

Millised puuviljad peaksid siis ikkagi koos koorega kõhtu minema? Lihtsad põhjused leiab Times of India veebilehelt.

Õun

See vili on rikastatud antioksüdantide ja fütotoitainetega, mis omavad positiivset efekti tervisele. Just koorega õuna söömine aitab võidelda Alzheimeri tõve ja muude degeneratiivsete probleemidega. Õuna koor sisaldab ka kiudaineid ja vitamiine, mis on meie tervisele hädavajalikud. Õuna koor sisaldab ka triterpenoide – ühendeid, mis tugevdavad nahka ja vähendavad vähiriski.

Pirn

Pirni koor on täis väärtuslikke toitaineid ja selles sisaldub pool pirni kiudainetest. Vilja koor sisaldab ka antioksüdante ja põletikuvastaseid fütotoitaineid.

Ploom

See puuvili hoiab ärevuse taseme madalal. Ploomide koor sisaldab antioksüdanti, mida nimetatakse klorogeenhappeks. See kiirendab ainevahetust ja laiendab veresooni. Lisaks on ploomikoor ka hea C-vitamiini allikas. Koorega koos süües on ploom suurepärane kõhukinnisuse ja seedeprobleemide leevendamiseks.

Kiivi

Kiivit ollakse harjunud sööma küll koorituna, aga tegelikult on ka koor täiesti söödav. Kiivit koorega süües kolmekordistad kiudainete imendumist ja takistad kahjulike bakterite levikut maos. Nahas on ka rohkem antioksüdante kui viljalihas ning sisaldub suurem osa C-vitamiinist.

Mango

Mango koores sisalduvad omadused aitavad rasva põletada ja vähendavad rasvarakkude tootmist. Mango koor sisaldab karotenoide, polüfenoole, oomega-3-, oomega-6- ja polüküllastumata rasvhappeid, mis aitavad võidelda vähi, diabeedi ja südamehaigustega. Mango koort võib süüa toorelt või küpsetatuna koos sisekülgedega.

Pea meeles, et koorega puuvilju süües on oluline viljad enne korralikult pesta!