Foto: Youtube kuvatõmmis/ ValitsuseUudised
Poliitika
10. oktoober 2019, 12:19

VIDEO | Keskkonnaminister: pääsesime hiiglaslikust prügitrahvist, aga tööd tuleb edasi teha (14)

Neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil osalevad peaminister Jüri Ratas, siseminister Mart Helme, justiitsminister Raivo Aeg ning keskkonnaminister Rene Kokk.

Euroopa siseministrid arutasid rändeküsimust

Siseminister Helme rääkis oma sõidust Luksemburgi, kus kohtusid Euroopa Liidu riikide siseministrid. „Põhiteemaks oli ränne, mis võttis vähemalt kaks kolmandikku kogu ajast. Teema katalüsaatoriks oli Malta initsiatiiv, millega ühinesid ka Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia,“ selgitas Helme. Arutelu teemaks oli see, kui valmis on üks või teine liiduriik põgenike enda juurde võtmisel.

„Eks see huvi jäi pigem leigeks. Oma valmidusest andis märku vaid kolm riiki – Portugal, Luksemburg ja Iirimaa. Läbiv joon oli pigem see, et immigrantide ümber jagamine oleks probleemi süvendamine ja lahenduse edasi lükkamine,“ jutustas Helme. Minister lisas, et selline ümberjagamine tekitaks järgmise rändelaine, mis toimuks Euroopa-siseselt.

Eesti pääseb hiiglaslikust prügitrahvist

Keskkonnaminister Rene Kokk kõneles olmejäätmete ringlusessevõtust. Teadaolevalt on Euroopa Liidu riikidel tarvis 2020. aastaks taaskasutusse võtta 50 protsenti olmejäätmetest. Eesti seda taset muidu ei saavutaks, kui keskkonnaministeerium ei oleks selle protsendi arvutamise aluseks võtnud uut valemit. Euroopa Liidu normi täitmata jätmisel ootaks Eestit aga hiigeltrahv.

„Me muutsime oma meetodit, mis on täiesti legaalne, ja selle järgi on Eesti riigil taaskasutus 52 protsenti. Et ei jääks vale muljet, siis selge on see, et tööd tuleb teha edasi ja keskonnaministeerium tegeleb väga aktiivselt sellega, et jäätmete taaskasutust edendada. See valemi muudatus on puhtalt selleks, et säästa Eestit sellest hiigeltrahvi kohustusest. Selles osas töö käib ja ma olen optimistlik, et oleme 2025. aastaks jõudnud sinna, et meie jäätmete taaskasutus oleks siis nõutud 55 protsenti,“ sõnas minister.