Kartulipõhjal seenepirukas Foto: Mari-Liis Ilover
Toiduuudised
11. september 2023, 15:09

10 SÜGISEST SEENEROOGA: hõrgutavad ja lihtsad retseptid igale maitsele (2)

Käisid seenel? Või tõi keegi teadja neid sulle? Seentest saab väga maitsvaid toite, vaata ja valmista endale või lähedasetele midagi tõeliselt head. 

Klikka retseptil: Kartulipõhjal seenepirukas 

Kartulipõhjal seenepirukas Foto: Mari-Liis Ilover

Seenekastme asemel võib pirukatäidisena kasutada ka strooganovi, kanakastet, hakklihakastet või muud koorega valmistatud klassikalist eestipärast kartulikõrvast sousti. On hea, kui kaste on paksemat sorti. Vedelama kastme puhul jäta täidisesse hapukoor lisamata. Põhjas saab ära kasutada ka järelejäänud keedetud kartulid.

Klikka retseptil: Seene-kartulisalat 

Seene-kartulisalat Foto: Tuuli Mathisen

Mõnikord võib meile nii armsaks saanud kartulisalati valmistada hoopiski soolaseentega. Saad taimse, aga väga maitsva roa, mis meeldib kindlasti kõigile sööjatele, kes seeni ei põlga.

Klikka retseptil: Seenesaiad lapsepõlvest 

Seenesaiad lapsepõlvest Foto: Sandra Urvak

Kirjutab Anni Arro: need on laisa inimese “seenepirukad”, mida lapsepõlves nii tihti kevaditi valmistasime. 

Klikka retseptil: Metsaseenepasta 

Metsaseenepasta Foto: Jaan Heinmaa

Kõige maitsvam on itaaliapärane seenepasta metsaseentega, näiteks kukeseente või puravikega. Kui neid pole, kasuta aga poes müüdavaid šampinjone või austerservikud.

Klikka retseptil: Kana-seenehautis makaronidega 

Kana-seenehautis makaronidega

Vormiroog. Ahjus küpsetatud kana-seenehautis makaronidega.

Klikka retseptil: Kollase tomati risoto punase kivipuravikuga 

Kollase tomati risoto punase kivipuravikuga Foto: Siim Vahur

Kollastest tomatitest ajab augustis päikeseliselt üle nii kasvuhoones kui ka turul. Ja kel on õnne juhtuda õigesse metsa, võib seenekorvi korjata kivipuravikke – hõrke ja tugeva iseloomuga puravikukuningaid.

Klikka retseptilTomatine puravikulasanje kitsejuustuga 

Tomatine puravikulasanje kitsejuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Hõrk puravikulasanje, millele kitsejuust põnevust lisab. Kaunistuseks sobib hästi väike varrega puravik. Loomulikult võid ses vormiroas kasutada ka muid metsaseeni ja muud meelepärast juustu.

Klikka retseptil: Kuuseriisikasõrnikud 

Kuuseriisikasõrnikud Foto: Jaan Heinmaa

Kuuseriisikad kuuluvad vaieldamatult seente tippklassi. Sõrnikutesse sobivad need oma natuke magusa ja natuke mõrkja maitsega imehästi. Serveerides sõrnikuid värske salati ja hapukoorega, on see korralik kõhutäis.

Klikka retseptil: Kuuseriisikakiusatus 

Kuuseriisikakiusatus Foto: Jaan Heinmaa

Kõige maitsvama kartuli-seene-vormiroa saad just kuuseriisikatest. Kui otsid vaheldust, kasuta toidu tegemisel tavalise juustu asemel sinihallitusjuustu.

Klikka retseptil: Hakkliha-metsaseenepirukas suvikõrvitsaga 

Hakkliha-metsaseenepirukas suvikõrvitsaga Foto: Jaan Heinmaa

Suur ja mahlane metsaseentega pirukas on ahjusoojana eriti hõrk. Serveeri lisandiks rohelist salatit ja toitev eine ongi laual. Kui metsaseeni ei ole, siis sobib pirukasse ka šampinjone panna.