Depressioon on midagi enamat kui lühiajaline halb tuju või kurbus, depressioon on haigus.Foto: Kyle Broad/Unsplash
Kodu ja Aed
26. september 2019, 11:11

VAIMNE TERVIS | Kuidas oma lähedase või sõbra depressiooni ära tunda?

Me kõik tunneme end aeg-ajalt halvasti: oleme kurvad, pettunud, solvunud, ärritunud, masendunud – need on normaalsed tunded reageerimaks igapäevaelu tagasilöökidele ja ebaõnnestumistele, need on tunded meie elust. Depressioon on midagi enamat kui lühiajaline halb tuju või kurbus, depressioon on haigus. Kuidas märgata, et sinu lähedane on haigestunud ja vajab abi?

Depressiooni korral on inimesel raske oma igapäevase eluga toime tulla ja ta on kaotanud lootuse, et tulevikus võiks paremaks minna. Ta tunneb end enamuse ajast masendunult ja õnnetuna ning seda pikema perioodi, vähemalt kahe nädala vältel. Depressioon mõjutab oluliselt nii vaimset kui füüsilist heaolu ja seda võib kirjeldada kui “olen täiesti masendunud ja tühi” ning “kõik on lootusetu”.

Ole oma lähedasega kannatlik - ta võib vahel olla ärritunud, eemaletõmbunud, huvitu, lähedust tõrjuv, mõjuda tänamatuna, kuid ära võta seda isiklikult, sest see on tingitud haigusest. Foto: Toimetaja Tõlkebüroo/Unsplash

Nõuanded depressiooni haigestunud lähedase või sõbra toetamiseks:

  • Märka, kas lähedane on enesessetõmbunud, õnnetu või masendunud juba üle kahe nädala. Su lähedasel võib olla raske aeg ja ta tuleb sellega toime või tal on raske, aga ta ei tule toime. Räägi temaga, ta võib vajada sinu abi.
  • Kuula teda. Sageli võib ta samu asju mitu korda rääkida, kuid see on tema jaoks vajalik. Ära kiirusta nõuannetega, kui ta pole seda palunud. Kui depressiooni on põhjustanud mingi kindel probleem, proovi aidata tal lahendust leida.
  • Ole temaga kannatlik. Ta võib vahel olla ärritunud, eemaletõmbunud, huvitu, lähedust tõrjuv, mõjuda tänamatuna. Ära võta seda isiklikult, sest see on tingitud haigusest.
  • Veeda temaga aega, julgusta teda tegelema kasvõi mõne igapäevase tegevusega. Aktsepteeri seda, kui ta tahab olla mõnikord omaette.
  • Depressiooni haigestunud inimesel on sageli raske uskuda, et tema olukord paraneb. Sisenda talle lootust, et tal läheb paremaks.
  • Jälgi, et ta sööks ja jooks piisavalt.
  • Aita tal hoiduda alkoholist ja uimastitest.
  • Julgusta teda otsima ja vastu võtma professionaalset abi. Saad aidata tal abi otsida, vajadusel temaga psühholoogi või arsti juurde kaasa minna. Depressiivne inimene ei otsi sageli ise abi ja ei väljenda sulle oma tänulikkust, kuid usu, et vaatamata sellele on sinu toetus ja kohalolek talle oluline.
  • Ära jäta enesetapumõtteid tähelepanuta. Kui tal on enesetapumõtted või ta on ennast kahjustanud, veena teda, et ta sellest oma raviarstile räägiks. Enesetapuriski korral ära jäta teda üksi ja kutsu abi.

Sa ei ole oma murega üksi! Sind ja sinu lähedasi toetavad vaimse tervise spetsialistid. Kirjuta neile kohe siin.