Siin on head nipid, kuidas oma ettevõte luua.Foto: Dylan Gillis / Unsplash
Uudised
9. oktoober 2019, 05:38

Ettevõtlusnädal: mida teha, et luua oma pereettevõte?

Pereettevõttel on omad plussid ja miinused. Head nõu, kuidas oma ettevõte luua jagab Andres Huul, Maakondlike Arenduskeskuste võrgustiku tegevjuht. 
  • Leia idee. Pange äriidee mõtlemisel rõhku sellele, et mille poolest teie toode või teenus konkurentidest erineb ehk millist lisaväärtust või kliendi probleemi see lahendab.
  • Looge ühine nägemus. Alustuseks looge ühine nägemus eesmärkidest, nendeni jõudmise viisidest ja vajalikest tegevustest. Jaotage rollid ära, kes millise ülesande eesmärkideni jõudmiseks võtab.
  • Küsige nõu spetsialistidelt. Ei tasu karta küsida abi asjatundjatelt. Eestis on igas maakonnas arenduskeskused, kust ettevõtjal on võimalik ettevõtluskonsultantidelt saada tasuta tuge. Ettevõtluskonsultandid nõustavad alustavaid (pere)ettevõtjaid nii äriideega, äriplaani koostamisel, lisarahastuse kaasamises jne. Neutraalsele osapoolele on oma mõtteid sageli lihtsam selgitada kui pereliikmele. 
  • Olge valmis komistuskivideks. Lisaks tavapärastele ettevõtluse komistuskividele tuleb arvestada, et pereettevõttes tuleb töö kergesti koju kaasa. Tuleb olla ettevaatlik, et ühise äri ajamine ja võimalik pinge töösuhetes ei kanduks üle peresuhetesse. Inimesed peavad õppima ümber lülituma ühest rollist teise, mis nõuab ka erinevat käitumist, et ärijuht on vahepeal ka armastav abikaasa, tähelepanelik lapsevanem, vend või õde, poeg või tütar. Kuigi tundub, et alati jääb aega väheks, peab võtma aega ka muudeks tegevusteks peale töö.
  • Kui äris on erinevad põlvkonnad. Iga päevaga tuleb juurde selliseid inimesi, kes kunagise käivitaja ja pikaajaline eestvedajana tahaks oma ettevõtte järglastele üle anda. Seda tuleks teha samm-sammult, pakkudes alguses lihtsamaid ülesandeid ja harjumist ning uurides nende soove, kellelt ettevõtte ülevõtmist loodetakse. Ühelt poolt on kindlasti kogunenud aastatega hulgaliselt kogemusi. Teiselt poolt orienteeruvad noored palju paremini tänases infotehnoloogias, mis võib olla väga oluline väärtus turunduses ja müügis. Õppida tuleb ka lahtilaskmist.

Kust saada head infot ja koolitusi?

  • www.arenduskeskused.ee
  • www.koolitus.eesti.ee/et/ettevotja/ettevotte-loomine/osauehingu-asutamine/
  • www.Eas.ee
  • www.looveesti.ee/alusta-ettevotlusega/ettevotte-asutamine/