Erakorraline pensionitõus.Foto: Stanislav Moshkov
Raha
24. september 2019, 16:51

PENSIONÄRID, TÄHELEPANU! Mida saab erakorralise pensionitõusu ehk seitsme euro eest? (328)

Tuleval aastal tõstetakse pensione erakorraliselt ehk täiendavalt seitsme euro võrra. Mida selle raha eest üldse saab tänapäeva Eestis, kus hinnad tõusevad mühinal ning paljud pensionärid näevad rasket vaeva, et ots-otsaga kokku tulla.

Kui Õhtuleht pensionäride käest uuris, mida nad ostaks endale seitsme euro eest, siis mitmed neist hakkasid naerma. Selle eest ei saa ju suurt midagi. Äkki veidi toitu või rongipileti. Nii väike summa kulub ju märkamatult ära. Võtad kohvikus ühe kohvi ning kaks saiakest ja läinud ta ongi. Selleks, et väike pensionilisa ei kaoks täiesti tühja, koostame väikese spikri, mida saab endale seitsme euro eest soetada.

Kiirtoidurestorani Hesburgeri megaburgeri eine koos väikese joogi ning friikartulitega maksab 6.70. Kõhu saab täis ning jääb kolmkümmend senti ülegi.

Kui aga kiirtoit ei huvita, siis Tallinna vanalinnas asuvas Maiasmoka kohvikus saab seitsme euro eest endale ühe pestopasta või pastinaagipüreesupi. Kui kõht on täis, siis sama raha eest võib osta ka kaks suurt kohvi. Või väikese pitsitäie Hennessy konjakit 6.50 eest ning jätta viiskümmend senti baaridaamile.

Kui väljas söömine ja joomine pinget ei paku, siis Tallinna linnapoest LIPO saab seitsme euro eest 14 liitrit 2,5% piima. Hiigelkoguse piima asemel oleks aga mõistlikum panna kokku väike ostukorv, mis sisaldaks kõike eluks vajalikku. Näiteks kaks kilo kartuleid, pool kilo banaane, liiter toiduõli, karp kanamune (10tk), pool kilo vorsti, pakk margariini ja päts musta leiab läheks maksma 6 eurot ja 67 senti. Kui uskada Tallinna linnavalitsuse kodulehel üleval olevat LIPO toodete jaemüügihinnatabelit.

Seitsme euro eest on võimalik ka näiteks kinno minna. Apollo kinos maksab pensionäripilet kõigest 3,69 eurot. Seda päevasel ajal. Õhtul peab pileti eest välja käima 3,99. Kui filmikunst pole päris see meelelahutus, mida otsid, siis viie euro eest saab pensionär osta endale Tallinna loomaaia kuupileti. Ühe korra pilet maksab veel vähem ehk kõigest kolm eurot.

Hea lugeja, kuidas sina kasutaksid seitset eurot?