Hea uni on suisa hädavajalik. Foto: Bruce mars/ Unsplash
Uudised
19. november 2019, 07:00

3 unemüüti, millesse uskumise peaksid lõpetama

Halb uni võrdub halva päevaga. Kas sa kardad päeval väikest uinakut teha või arvad, et magad nädalavahetusel oma kaotatud unetunnid tasa? Siin on kolm müüti, mida ei tasuks uskuda.

Öösel ärkamine pole normaalne. Kui uinud pidevalt hirmus, et võid öö jooksul üles ärgata, ei saagi sa korralikult magama jääda. Selline hirm tekitab ärevust, mis takistab sul magamast. Nii kontrollid sa end alateadlikult terve öö, isegi, kui sulle tundub, et magad. Täiskasvanu ärkab tegelikult öö jooksul 8-10 korda, ilma, et päriselt üles ärkaks. Kui kipud öösel ärkama, siis püüa jääda võimalikult rahulikuks, lõdvestuda, hingata rahulikult ja uuesti magama jääda.

Sa saad oma unevajadust järgi magada. Inimesed kipuvad nädala sees kauem üleval olema ja nädalavahetusel, kui pole vaja tööle minna kauem magama. Nii arvataksegi ekslikult, et me saame nädalavahetusel oma nädala sees olnud unevajaduse justkui järgi magada. Me magame 90-minutiliste tsüklitena ja iga tsükkel on oluline. Näiteks on 90-minutiline unefaas enne südaööd eriti oluline närvisüsteemi tasakaalustamiseks ja rahunemiseks. Seetõttu sa ei saagi nädalavahetusel seda unefaasi järele magada.

Päeval magamine rikub sinu öist und. Kardad päeval magada hirmus, et öösel ei maga? Tegelikult on hea teha lühikene uinak kella 14.00-16.00 vahel ja see uinak võiks kesta 10-20 minutit. Selline lühiajaline uinak ergutab närvisüsteemi, mis aitab tegelikult paremini öösel magada.

Allikas: Netdoctor.co.uk/