Septembrikuus esimesse klassi astuvale lapsele tuleb osta terve hulk kirjatarbeid.Foto: TIINA KÕRTSINI
Uudised
28. august 2019, 21:00

SUUR HINNAVÕRDLUS: kui palju maksavad koolitarbed? (3)

Kohe-kohe algav kooliaasta tähendab paljudele lapsevanematele suuremat sorti väljaminekuid. Saamaks aimu, millisel hulgal raha tuleb koolijütsi kirjatarvete peale kulutada, panime kõrvuti kaheksa e-poe näitlikud ostukorvid. Selgub, et odavaimast kohast saab kauba kätte rohkem kui poole soodsamalt kui kalleimast kauplusest.

Ostukorvid koosnevad esimesse klassi astuja kohustuslikest koolitarvetest. Valisime välja igast poest kõige odavamad tooted.

Koolikotti tuleb pista pinal, harilikud pliiatsid (3 tk), värvi- ja viltpliiatsid, kustutuskumm, vihikukiled, pliiatsiteritaja, 30 cm ja 20 cm joonlauad, teravaotsalised käärid, liimipulk, õlipastellid, eri laiusega pintslid (3 tk), mapp, joonistusplokid A4 ja A3 mõõtudes, värvilised paberid, plastiliin, akvarellid, guašid (piisab kuuest värvist), PVA-liim, rasvakriidid ja veetops.

Vahe pole ainult hinnas

Igas poes ei leidunud kõiki tooteid. Sellistel juhtudel märkisime puuduva toote hinnaks teiste kaupluste tootehindade aritmeetilise keskmise.

Harilike pliiatsite puhul läks arvesse kõige odavam kolme pliiatsi hind, olenemata sellest, kas neid müüakse ühekaupa või saab selle raha eest lausa mitmeteistkümnese paki. Siin joonistub ilusti välja ülisuur hinnavahe – kui Büroomaailm müüb 12 harilikust pliiatsist koosnevat pakki 16 sendiga, siis Apollo raamatupoes maksab kolm üksikut pliiatsit kokku 90 senti.

See viib meid aga kvaliteediküsimuse juurde. Hindade suur erinemine poodide lõikes ei pruugi alati tähendada, et kallimad poed klienti röövivad. Kui näiteks joonlauad peaksid olema üsna ühesuguse kvaliteediga, siis teritajate puhul on suur vahe, kas pliiatsit lõigata vaheda ja vastupidava teraga või nüsida sellisega, mis polegi kunagi terav olnud.

Siinkohal ei oska me öelda, kuidas odavaim kustukumm oma tööd teeb. Kui see ei peaks kustutama, siis vähemalt õpetab lapsele, et minevikus tehtud vigu parandada ei saa, vaid tuleb edaspidi osavam olla.

Kuna paljud koolikaubad on praegu allahinnatud, arvestasime ostukorvide koostamisel kampaaniasoodustustega.

Kääride puhul tekib lõikav küsimus, kus jookseb piir terava- ja ümaraotsaliste vahel. Lähtusime sel puhul sisetundest.

Pintslikomplektid on poodides erinevad, olles müügil kas kolme- või neljakaupa. Kirja läks ikkagi poe kõige odavam komplekt.

Odavaima ja kallima ostukorvi vahe on kahekordne

Selgub, et kõige odavama ja kõige kallima koolitarvete ostukorvi hinnavahe on enam kui kahekordne. Ent kui lugeja soovib kokku panna komplekti, mis koosneb kõige-kõige odavamatest toodetest, siis selline ostukorv maksaks vaid 14,26 eurot.