Dieedipidamine suurendab söömishäiresse haigestumise tõenäosust. Foto: Rawpixel.com/Pexels
Uudised
17. august 2019, 06:15

TERVIS | Vaata, millised ohud dieeditamisega kaasnevad!

Dieedipidamine on väga tavapärane ja populaarne. Sellele eelneb rahulolematus oma kehaga, paks olemise tunne ja soov kaalust alla võtta. Millised ohud aga kehaga eksperimenteerimisega kaasnevad?

Paljud normaalkaalus inimesed peavad end paksuks, soovivad olla kõhnemad ning otsustavad seetõttu dieeti pidada. Samuti on ülekaalus inimesi, kes arvavd, et kaalu langetamine dieetide abil õnnestub. 

Dieeti peetakse soovist olla kõhnemad. Ülemaailmne kõhnuseihalus on seotud paljude põhjustega – üks neist on sama laialt levinud paksusehirm. On leitud, et sageli kardavad juba algklasside lapsed paksuks minemist. Paks olemist peetakse meie ühiskonnas arusaamatult sageli häbi- ja taunimisväärseks.

Range dieedipidamine mõjutab nii vaimset kui ka füüsilist tervist. Foto: Unsplash

Reklaam paneb dieeti pidama
Samamoodi mõjutab inimeste soovi dieedil olla suur dieeditoodete tööstus (dieedid, raamatud, toiduained, muud tooted) ja sellega kaasnev laiapõhjaline reklaamitöö. Kuna tegemist on väga kasumliku tööstusharuga, räägitakse dieeditööstuses dieetidest ebarealistlikult optimistlikult. Tegelikkuses on leitud, et pooled dieedipidajatest võtavad dieedi tulemusena kaalus juurde – viie aasta jooksul suudavad dieediga vähenenud kaalu hoida vähesed.

Range dieedipidamise edukus sõltub väga paljudest füüsilistest ja vaimsetest teguritest ning kindlasti ei ole see efektiivne moodus kehakaalu alandamiseks ülekaalulisuse puhul.

Dieeditamine soodustab ülekaalulisust
Dieedipidamine suurendab söömishäiresse haigestumise tõenäosust. On leitud, et kui teismelised tüdrukud peavad mõõdukat dieeti, suureneb neil söömishäire väljakujunemise risk viis korda ning range dieedi puhul suureneb see kaheksateist korda.

Sagedane ja väga range dieedipidamine soodustab ülekaalulisust. 95% neist, kes peavad kaalu alandamiseks dieeti, võtavad kahe järgneva aasta jooksul juurde rohkem kui nad dieediga kaotasid. See on seotud sellega, et dieedi pidamisel piiravad inimesed tarbitud kalorite hulka ja toidu mitmekesisust väga rangelt ning on näljas. Dieedipidajad suudavad nälga ehk lühikeseks ajaks eirata, kuid pikaajaliselt mitte – tekivad isud ja liigsöömine.

See omakorda tekitab ebaõnnestumise- ja süütunnet, mis võivad panustada kasvavasse rahulolematusse iseenda ja oma kehaga. Mõned inimesed elavad selliste tsükliliste dieedipidamistega terve elu – see tähendab, et dieet võtab igapäevaselt ja pidevalt teatud osa nende ajast ja energiast.

Dieedipidamine suurendab söömishäiresse haigestumise tõenäosust. Foto: Rawpixel.com/Pexels

Tervisele ohtlik
Lisaks on leitud, et range dieedipidamine aeglustab ainevahetust – kalorite põlemise tempo aeglustub. Tavapärane ainevahetuse tempo normaliseerub mõne aja jooksul peale seda, kui inimene on hakanud taas tervislikult ja piisavalt sööma.

Range dieedipidamine mõjutab nii vaimset kui ka füüsilist tervist. Kaasneda võib halb hingeõhk, väsimus; esineb ülesöömist, peavalu ja lihaskrampe, kõhukinnisust, unehäireid; võimalik on luutiheduse alanemine.

Dieedipidamine võib rikkuda keha loomulikud reaktsioonid söögile, oma vajadustele ja isudele. Halveneb võime tunda nälga ja täiskõhutunnet ning inimene ei pruugi enam eristada oma emotsionaalseid vajadusi näljatundest.

Loe veel peaasi.ee lehelt.