Lavendli violetsed õied sisaldavad suures koguses nektarit. See tähendab, et taime lõhnavad õied meelitavad aeda hulgaliselt tolmeldajaid.Foto: Pexels
Kodu ja Aed
5. august 2021, 08:36

Aromaatne lavendel: vajalik nii iluarsenalis kui rohukapis

Omapärase aroomiga lavendel loob enda ümber kujutluspildi päikeselisest Lõuna-Prantsusmaast, kus seda lõputuna näivatel põldudel kasvatatakse. Mõningate nippidega saab seda kuiva- ja soojalembest taime kasvatada ka meil.

Aianduspoodides müüakse huulõieliste perekonda kuuluvat lavendlit (Lavandula angustifolia) väikestes pottides ja tihti arvatakse ekslikult, et tegemist on üheaastase taimega, mille õieilu kestab vaid ühe suve. Kui istutad taime talle meelepärasesse kasvukohta, elab lavendel ka talve edukalt üle.

Lavendli lemmikkasvukoht

Kui oled ostnud pisikeses potis taime, istuta ta kodus niipea kui võimalik maha või ümber suuremasse ja sügavamasse potti, sest lavendel tahab juuri sügavale ajada. Vahemere äärest pärit lillena eelistab lavendel kuiva, sooja ja päikesepaistelist kasvukohta, mis on külmade põhjatuulte eest kaitstud.

Üllatuslikult armastab taim toitainevaest mulda. Liiga rammusas pinnases kasvatab lavendel suured lehed ning loob vähe õisi või sureb. Seega, mida vähem hoolt ja kastmist, seda parem. Kindlasti hoia end tagasi lavendli väetamisega.

Sügisel tuleks lavendlit veidi tagasi lõigata, kuid hoidu liighilisest tagasilõikamisest, sest siis ei pruugi ta talvepuhkuseks piisavalt taastuda.

Lavendli violetsed õied sisaldavad suures koguses nektarit. See tähendab, et taime lõhnavad õied meelitavad aeda hulgaliselt tolmeldajaid. Foto: Pexels

Lavendel potis

Kui tahad lavendlit kasvatada potis, eelista keraamilist või savist potti, millel on vee äravooluava. Plastist taimepotid pole lavendlile head, sest hoiavad mullas liiga palju niiskust. Kõige alumiseks kihiks pane väikesed kivid või purustatud savipoti killud, et vältida vee kogunemist poti alumisse ossa.

Kastes ole ettevaatlik, sest väga lihtne on taime kogemata üle kasta! Seda on tähtis jälgida, sest enamasti saab niiskus lavendlile hukatuslikuks.

Põnev lisakasu kasvukohas

Lavendli violetsed õied sisaldavad suures koguses nektarit. See tähendab, et taime lõhnavad õied meelitavad aeda hulgaliselt tolmeldajaid. Üldiselt kahjurid lavendlist aga ei huvitu, sest taimes sisalduvad eeterlikud õlid on neile eemaletõukavad. Selle omaduse võid aga enda kasuks tööle panna!

Näiteks kasvata lavendlit viljapuude ümbruses, et vältida võrgendkoide rünnakut. Samuti võidavad lavendli lähedusest kapsad ja salatilised, mis on tihti tigude ja nälkjate lemmiktoit. Tänu lavendlile jäävad su peenrad aga puutumata.

Ilutaimena on lavendel laialt levinud parfümeeria- ja kosmeetikatööstuses – seda tänu eeterlikule õlile, mida taim ohtralt sisaldab. Foto: Daiga Ellaby/Unsplash

Lavendli talveuni

Suvel pole lavendlil meie aedades probleemi, aga talvekülm ja liigniiskus võib taimele saatuslikuks saada küll. Seda saad ennetada, kui asetad lavendlipuhmale talviseks soojustuseks peale kuuseoksad. Kevadel raputa puhmaste ümber veidi komposti multšiks, et ergutada mikroorganisme, kes mullas olevad toitained taimele sobivasse vormi viivad.

Samuti võid taime talveks üles kaevata, potti istutada ja viia jahedasse, 10–15kraadise temperatuuriga paika kevadet ootama. Sisetingimustes tuleks lavendlit aeg-ajalt vähese veega kasta, kuid kindlasti mitte väetada.

Lavendel ilu- ja rohukapis

Ilutaimena on lavendel laialt levinud parfümeeria- ja kosmeetikatööstuses – seda tänu eeterlikule õlile, mida taim ohtralt sisaldab. Nii kasutatakse lavendlit tihti rahulikku und soodustavates toidulisandites ja ürditeesegudes. Samal põhjusel leiab lavendli eeterlikku õli sageli aroomteraapias.

Lavendlist peetakse ka lugu kui peavalu ja iiveldust leevendavast taimest. Antibakteriaalsete omaduste tõttu kasutatakse ürti õhuvärskendites ja lõhnakotikestena riidekappides koipeletina.

Üllatavalt palju leiavad lavendliõied kasutust köögis nii soolaste kui ka magusate roogade maitsestamisel.

Omapärase aroomiga lavendel loob enda ümber kujutluspildi päikeselisest Lõuna-Prantsusmaast, kus seda lõputuna näivatel põldudel kasvatatakse. Foto: Will Li/Unsplash

Lavendel kui puhtuse sümbol

Lavendli nimi tuleb ladinakeelsest sõnast lavare (tõlkes pesema), mis viitab, et juba roomlased seostasid taime puhastusrituaalidega. On teada, et nad armastasid lavendliga lõhnastada vannivett, voodilinu, riideid ja isegi juukseid. Lavendlilõhnaline puhtus oli sel ajal kõrgemast soost elanikkonna luksus. Rooma ajal oli ühe kilo lavendliõite hind sada hõberaha, mis võrdus tolleaegse farmeri kuupalgaga.

PÕNEV FAKT! 1 kg lavendli eeterliku õli tootmiseks on vaja 200 kg õisi!

Tee ise: aedniku kätekreem lavendliga

Hooldav kätekreem värsketest saialille- ja lavendliõitest on täpselt see, mida kurnatud aedniku käed suvel vajavad. Saialill mõjub põletikuvastaselt, leevendab päikesepõletust ja putukahammustusi. Lavendel rahustab ja puhastab nahka.

Vaja läheb:
100 g kookosõli
60 g kookosvõid
70 g saialilleõisi
30 g lavendliõisi
väikest potti
klaaspurki
sõela
termomeetrit (soovi korral)

Valmista kreemi nii:
1. Sulata rasvad. Pane potti kookosõli ja -või. Lülita pliit tööle kõige madalamal temperatuuril ning lase õlil ja võil sulada.
2. Lisa potti ürdid. Suru õisi nii alla, et need oleksid rasvaseguga täielikult kaetud.
3. Lase segul haududa. Jäta pott õli ja õitega paariks tunniks ilma kaaneta madalale tulele. Võid kasutada ka termomeetrit, et kontrollida, kas temperatuur püsib 50 kraadi ringis. Kuumem ei tohiks õli olla, sest muidu kõrbevad ravimtaimed õlis ära.
4. Villi purki. Paari tunni pärast peaks segu olema värvi muutnud. See on märk, et on aeg võie ettevaatlikult läbi sõela purki valada. Jäta purk avatud kaanega jahtuma. Mida külmemasse paika selle paned, seda kiiremini see tahkub.