Tõeline supertoit: vitamiinirohke must sõstar
Parem C-vitamiini allikas kui apelsin
Marjade hapukas lõhn ja maitse annavad märku sellest, et mustas sõstras on palju C-vitamiini. Klaasitäies marjade leidu sama palju vitamiini kui apelsinis. Uuringud on näidanud, et ka peale kuumtöötlemist mahlaks ja moosiks säilib küllaldaselt C-vitamiini. Kõige paremini säilib see aga kuivatatud ja kuivatatud marjades.
Ergutab immuunsüsteemi
Lisaks suurele C-vitamiini sisaldusele leidub mustas sõstras ka bioflavonoide, millele omistatakse antioksüdatiivseid omadusi. Seega toetavad nad immuunsüsteemi ning aitavad tõsta vastupanuvõimet külmetushaigustele.
Tugevdab antibiootikumikuuri mõju
Eriti just musta sõstra lehtedest valmistatud tee tarbimisel tuleb tähelepanu pöörata, et need võimentavad antibiootikumide toimet. Samuti on lehtedel tänu fütontsiididele põletiku- ja mikroobidevastane ning antiseptiline toime.
Leevendab liigesevalu
Musta sõstra seemned sisaldavad omega-6 rasvhapete hulka kuuluvad gammalinoleenhapet, mis aitab leevendada kehas põletikulisi protsesse. Eriti leiavad sellest abi need, kellel on probleeme kangete ja valulike liigeste ja lihastega.
Kommentaarid (0)