Marjade hapukas lõhn ja maitse annavad märku sellest, et mustas sõstras on palju C-vitamiini. Foto: Pixabay
Uudised
2. august 2019, 15:44

Tõeline supertoit: vitamiinirohke must sõstar

Valminud on mustad sõstrad, mida võib õigustatult pidada Eesti oma supertoiduks. Rahvameditsiinis on musta sõstart kasutatud juba aastasadu.

Parem C-vitamiini allikas kui apelsin

Marjade hapukas lõhn ja maitse annavad märku sellest, et mustas sõstras on palju C-vitamiini. Klaasitäies marjade leidu sama palju vitamiini kui apelsinis. Uuringud on näidanud, et ka peale kuumtöötlemist mahlaks ja moosiks säilib küllaldaselt C-vitamiini. Kõige paremini säilib see aga kuivatatud ja kuivatatud marjades.

Ergutab immuunsüsteemi

Lisaks suurele C-vitamiini sisaldusele leidub mustas sõstras ka bioflavonoide, millele omistatakse antioksüdatiivseid omadusi. Seega toetavad nad immuunsüsteemi ning aitavad tõsta vastupanuvõimet külmetushaigustele.

Tugevdab antibiootikumikuuri mõju

Eriti just musta sõstra lehtedest valmistatud tee tarbimisel tuleb tähelepanu pöörata, et need võimentavad antibiootikumide toimet. Samuti on lehtedel tänu fütontsiididele põletiku- ja mikroobidevastane ning antiseptiline toime.

Leevendab liigesevalu

Musta sõstra seemned sisaldavad omega-6 rasvhapete hulka kuuluvad gammalinoleenhapet, mis aitab leevendada kehas põletikulisi protsesse. Eriti leiavad sellest abi need, kellel on probleeme kangete ja valulike liigeste ja lihastega.