Arhitektuurimuuseum.Foto: Albert Truuväärt
Uudised
31. juuli 2019, 12:13

Arhitektuurimuuseumi ette kerkib neljameetrine tulevikutehnoloogiline paviljon

Eesti Arhitektuurimuuseumi ees algas V Tallinna Arhitektuuribiennaali TAB 2019 installatsioonikonkursi võidutöö “Steampunk” ehitus, mille tulemusel kerkib septembri alguseks muuseumi ette ligi nelja meetri kõrgune liitreaalsus-keskkonnas ehitatud puidust paviljon.

Konkursi “Kodud ja kojad” võidutöö autorid Gwyllim Jahn, Cameron Newnham(Fologram, Austraalia); Soomeen Hahm Design (Suurbritannia); Igor Pantic(Suurbritannia) kasutavad põnevat aurutatud puidu painutamise tehnikat ning innovaatilist ehitusmeetodit, mille käigus kuvatakse projekt spetsiaalsete prillide abil ehitaja silme ette. 

“See on kõige suurem ja kõige ambitsioonikam projekt maailmas, mis liitreaalus keskkonnas seni ehitatud on,” ütles üks võidutöö autoritest Gwyllim Jahn. “Ehitus on ka meie enda jaoks uudne ja põnev, see tähendab pidevat protsessi käigus õppimist. Meil tuleb kohaneda naturaalse materjaliga, mis ei reageeri kunagi päris nii, nagu me tahaks.”

Võidutöö autorite hulka kuuluvad Gwyllim Jahn ja Cameron Newnham Fologramist uurivad seda, kuidas segureaalsus-keskkondades ehitamine annab disaineritele ja ehitajatele uusi võimalusi. Fologrami loodud tööriistade abil saavad muidu traditsiooniliste töövõtetega tegutsevad ehitajad luua struktuure, mis varieeruvad oluliselt detailide, vormi või tekstuuri osas, muutes enamasti liiga kallid disainilahendused lihtsaks, odavaks ja riskivabamaks. Keerulist disaini on tänu sellele võimalik luua ehitusplatsidel kiiresti ja ilma kalli oskusteabe või disainidokumentatsioonita.

Lisaks sellele, et installatsiooni ehitamise meetod on unikaalne, on seda ka Steampunki disainikeel. “Ehitame Tallinnas valmis midagi, mida seni on nähtud vaid digitaalselt,” ütles Jahn.

Installatsioon valmib saarepuidust, mis on kõige paremini painduv puit. Sellele annavad tugevuse ja heitlikule ilmastikule vastupidavuse Eesti tootja Thermory termotöödeldud puidust detailid. Thermory AS on maailma suurim kemikaalivaba termopuidu tootja ja saunamaterjalide väärindaja, mis ekspordib üle 90% oma toodangust enam kui 50 riiki üle maailma. “Termopuit on ehe puit, mille omadusi on temperatuuri ja veeauru mõjul märgatavalt parendatud, kasutamata seejuures ühtegi kemikaali. Tulemuseks on keskkonnasõbralik ja silmale kaunis puitmaterjal, mis on tavapuidust vastupidavam ning mõõtmetelt stabiilsem, “ ütles Thermory turundundusdirektor Andres Kangur.

Installatsioon avatakse TABi avapäeval 11. septembril ning jääb Arhitektuurimuuseumi ette rohealale kuni järgmise Tallinna Arhitektuuribiennaalini aastal 2021.