Foto: Pixabay.com
Kinnisvara
4. veebruar 2021, 05:58

Plaanid uut kodu osta? Head nõuanded, kuidas leida endale unistuste elupaik (1)

Koduvahetus on suur otsus, millega peaksid rahul olema kõik pereliikmed. Siin mõned olulisemad seigad, millele tähelepanu pöörata, et leida oma unistuste kodu.

Asukoht
Öeldakse, et kinnisvara puhul on määravad kolm argumenti: asukoht, asukoht ja asukoht. Muidugi on palju muud olulist veel, aga asukoht on tõesti tähtis. Eestis on tuhanded lapsevanemad põhitöö kõrvalt oma lastele taksojuhid, sest lasteaed, kool, kunstiring või jalkastaadion asuvad teises ilma otsas. Uut kodu otsides võiks lähtuda kõigi pereliikmete vajadustest nii praegu kui tulevikus.

Unistused kirja
Hea mõte on kirja panna uue koduga seotud unistused. Kas korter, ridaelamuboks või maja? Mitu tuba ja mitu ruutmeetrit? Uus­arendus või nokitsemist vajav vana maja? Kas oma aed, terrass või rõdu? Kas hommiku- või õhtupäike? Milline küttesüsteem? Kas naabrid on lähedal või kaugel? Kas palju metsa ja rohelust või kõik eluks vajalik 500 meetri raadiuses?
Kaardistamine aitab välistada emotsioonist tingitud ostu, mis osutub hiljem pettumuseks. Täiuslikku unistuste kodu leida on küll vähetõenäoline, aga iga pakkumist saab nimekirjas olevaga võrrelda ja vaadata, kas kattuvust on piisavalt või pälvib kiitust hoopis kuulutuse fotode ja teksti autor.
Loomulikult võiksid unistused olla raha­kotiga korrelatsioonis, sest võib ju tahta uhiuut merevaate ja avara krundiga maja kesklinna lähedal, aga enamik peresid ei saa seda endale lubada. Sestap tasuks mõelda, mille arvelt saab järele anda. Näiteks kas uue asemel võiks valida vana elamispinna, millest ajapikku õnnestub oma kätega mõnus kodu vormida. Tihti on näotut elamispinda lihtsam enda maitse järgi renoveerida kui kellegi teise maitse kohaselt ehitatud asja ümber teha. Ehk õnnestub mõnd muudki miinust plussiks keerata – näiteks ahiküte võib tunduda ebamugav, aga kui minna üle õhk-õhk või õhk-vesi küttesüsteemile, võimaldab juba olemasolev korsten ehitada kamina või säilitada köögis mõnusa vana­aegse soojamüüriga puupliit.

Maanda riske
Kinnisvara ostuga kaasnevad alati riskid. Uute objektide puhul on ehituskvaliteet kõikuv, vanadel majadel võib olla varjatud puudusi. Esmatähtis on uurida, kas dokumendid on korras. Mõnel uuel majal pole kasutusluba ja sellel on reeglina põhjus – mittevastavus ehitusprojektile. Isegi kui müüja püüab rääkida musta valgeks, tasub arvestada, et enamasti nõuab maja kõigile nõuetele vastavusse viimine märkimisväärseid investeeringuid, isegi kui esmapilgul paistab kõik valmis olevat.
Kui vana maja või korterit on ümber ehitatud, peab olema ka selleks väljastatud projekt ning ehitus- ja kasutusluba. See ei puuduta ainult suuremaks või kõrgemaks ehitamist, vaid ka näiteks uue küttesüsteemi rajamist. Isegi kui seadustamata ümberehitusi on tehtud palju aastaid tagasi, vastutab nende eest ikka praegune omanik.
Kuna dokumentide kordategemine maksab tuhandeid eurosid ja nõuab palju aega, tasub sellele tähelepanu pöörata. Mõistagi võib osta ka puuduliku paberimajandusega maja, aga sel juhul peaks olema hind turuhinnast soodsam ja ühtlasi tasub uurida, kas pank sel puhul laenu väljastab.
Ostja huvides on fikseerida kirjalikult kõik olulisemad nähtavad ja varjatud vead ning asjad, mis jäävad pärast müüki tulevasse kodusse sisse. Kui lepingus on kirjas, et tegu on kapitaalremonti vajava majaga, ei saa ostja hiljem nuriseda, et katus laseb vett läbi, keldris on hallitus või soojustus ebapiisav. Kui aga müüakse “nagu uut” või “täielikult renoveeritud” maja, on ostjal hiljem õigus vigade ilmnemisel pretensioone esitada. Seetõttu on oluline maakleri jutt lepingusse kirja panna ning tihti selgub lepingu sõlmimise etapis, et tulevasel kodul on siiski miinuseid, mida on hea ette teada või mis aitavad hinda alla kaubelda.
Lisaks vigadele tuleks kirja panna, mis jääb elanikke vahetavasse kodusse maha, eriti kui ostuotsuse üheks teguriks on meelepärane sisekujundus. Mõnikord müüakse maja kogu sisustusega, aga juhtub ka, et eelmine omanik võtab kaasa kõik, alates kardinapuudest ja vannitoa segistitest kuni õuevalgustuse ja kasvuhooneni välja.

Kaasa eksperte
Kui päris uue maja puhul kehtib garantii, siis vana maja ohukohad ja võimalikud investeeringud võiks üle vaadata koos eksperdiga, eriti kui enda teadmised ehitusvallas on pinnapealsed. Esimesele ülevaatusele võiks kaasa võtta kasvõi ehitajast sõbra ning kindla ostusoovi korral tasuks palgata ametlik ekspert.
Vana maja ostes võiks pöörata tähelepanu planeeringule ja sellele, kas ja kui palju saab seinu ümber tõsta või sootuks maha võtta. Oluline on kontrollida, et niisketes ruumides ja keldris poleks hallitust, sest see viitab tõsistele probleemidele konstruktsioonis või puudulikule niiskustõkkele. Kindlasti võiks üle vaadata katuse ja selle, kas tuulekastid ei viita veejooksudele ning ka fassaadil ei tohi olla nähtavaid veekahjustusi. Kui sokkel on mõranenud, on maja vajunud ja vajub tõenäoliselt ka edaspidi, mis põhjustab tulevikus probleeme.
Pööningul tasub uurida katuse aluskatet, kas sinna on paigaldatud soojustus ja kile. Vammiga majast tasuks kaarega ringi käia, tavaliselt tähendab see lammutamist või maksab renoveerimine kallist hinda. Seinte sisse palja silmaga kahjuks ei näe ning pehkinud palke saab kindlaks teha üksnes ekspert ja paraku tähendab selline analüüs täiendavaid väljaminekuid.

undefined Foto: Pixabay.com

Sisusta oma maitse järgi
Kui uus kodu on soetatud või vana maja korda tehtud, ootab ees sisustamine. Valge karbi kujul eluruume on lihtsam oma maitse kohaselt kujundada, aga palju võimalusi on ka nendes kodudes, kus on justkui kõik valmis, aga mitte päris ootuspärane. Kui endal fantaasia lendama ei lähe, võib kutsuda appi sisekujundaja, kelle elukogemus aitab leida nutikaid lahendusi, kuidas kasutada ruumi paremini ära, luua avarust ja kodusust ning pöörata heas mõttes kõik senine pea peale.
Tihtilugu piisab vaid tapeedi või värvi vahetusest, tähelepanu tuleb pöörata ka valgustusele, mis määrab paljuski kodu iseloomu. Valgustuse kõrval loovad avarust heledad jahedad toonid, kodusust ja isikupära aitavad rõhutada üksikud värvilaigud, olgu siis tegu aktsentseina, ebatraditsioonilist värvi siseuste või silmatorkavate segistitega. Vähe teatakse, et korralikku, aga ajale jalgu jäänud keraamiliste plaatidega vannituba saab tundmatuseni muuta, kui plaadid üle värvida. Selleks on olemas spetsiaalsed värvid ja hiljem võib plaadid ka üle lakkida. Töö saab kordades odavam kui plaatide vahetamine, aga eeldab, et plaadid on terved ja sobiva suurusega ning nende all on korralik hüdro­isolatsioon.
Samamoodi nagu vannitoa seinu, saab üle võõbata näiteks köögi või vannitoa mööblit ja esikusse sisseehitatud seinakappe. Mõnikord aitab totaalsele muutusele kaasa ripplagedest loobumine, mõnikord uus parkett põrandal.
Kodu olemusele annavad lõpliku iseloomu detailid – huvitava värvi või teks­tuuriga kardinad ja diivanipadjad, käsitööna valminud laud­linad või voodi­­­­katted, kunstiteosed ja taimed. Isikupära ja hubasus on kodutunde loomisel väga olulised.