Lee Iacocca.Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
3. juuli 2019, 10:21

Suri ikoonilise Ford Mustangi loonud legendaarne autotööstur

Teisipäeval suri 94aastane legendaarne autotööstur Lee Iacocca. Ta oli ikoonilise Ford Mustangi arendamise taga ning päästis Chrysleri pankrotist.

Iacocca sündis Pennsylvanias Itaalia immigrantide perre. Ta alustas teenistust autotööstuses 1946. aastal – insenerina ettevõttes Ford Motor Company. Ta juhtis meeskonda, kes lõi 1964. aastal maailmakuulsa Ford Mustangi. 1970. aastal sai Iacoccast Fordi tegevdirektor, ent ta vallandati sellelt ametikohalt Henry Ford jr poolt kaheksa aastat hiljem, vahendab CBS.

1965. aasta Ford Mustang Coupe. Foto: Wikimedia Commons

1978. aastal värbas hinnatud autotöösturi Chrysler. Järgmisel aastal sai temast ettevõtte tegevdirektor. Tema teeneks on nimetatud Chrysleri väljatoomist pankrotist. Chrysleri avaliku näona sai tema hittlauseks „Kui sa suudad parema auto leida, siis osta see!“ Karismaatiline Iacocca saavutas avalikkuse ees sellise kuulsuse, mis tavaliselt automagnaatidele ei langenud. Tema kõrgajaks jäid 1980. aastad. Ta üritas pürgida isegi USA presidendiks, ent tõdes hiljem, et oleks selles ametis kehv olnud. 1992. aastal läks Iacocca Chryslerist erru.

Eaka Iacocca surma põhjustasid tema tütre sõnul Parkinsoni tõvest tekkinud tüsistused.