Hea uni on nii vaimse kui füüsilise tervise seisukohast väga tähtis.Foto: Gregory Pappas/Unsplash
Nipid
16. märts 2020, 04:27

RAHVUSVAHELINE UNEPÄEV | 8 nippi, kuidas paremini uinuda ja sügavamalt magada

Hea uni on nii vaimse kui füüsilise tervise seisukohast väga tähtis, andes energiat ja elujõudu, et oma parimas vormis olla. Halvasti magades langeb elukvaliteet aga tohutult – oled pahur ja vastuvõtlik erinevatele haigustele. Toome välja kaheksa soovitust, mille rakendamine kindlasti parandab sinu und!

Pea unepäevikut! 
Märgi teatud aja jooksul üles oma magamisharjumused. See aitab sul näha, mida peaksid muutma, et hästi magada ja olla igapäevaselt energiline ja rõõmus- Päevikusse saad teha ülestähendusi nii magamamineku ja ärkamise aja, une kvaliteedi kui ka päevaste toimetuste (liikumine, kofeiini tarbimine, uinak) kohta, mis su ööund võiksid mõjutada.

Paku kehale füüsilist koormust!
Liigu vähemalt kolm korda nädalas 30 minutit ja tee seda võimaluse korral õues. Regulaarne kehaline koormus aitab keha väsitada ja pingeid maandada.

Jälgi oma toitumisharjumusi!
Raske on uinuda näljasena või kui kõht on liiga täis. Säti oma söömist nii, et magama minnes oleks kõht meeldivalt ja piisavalt täis. Õhtupoolsel ajal võiksid eelistada sel põhjusel ka kergemaid toite.

Vajadusel ja võimalusel tee uinakuid!
Hästi planeeritud päevased uinakud võivad aidata sul olla energilisem ja produktiivsem. On oluline, et need une-ärkveloleku rütmi ei segaks – need ei tohiks olla liiga pikad ega aset leida liiga hilja õhtul. Kui ööuni on kehv, ei tasu päevaseid uinakuid teha.

Säti magamistuba!
Tee oma magamistuba mõnusaks ja und soodustavaks. Tuba võiks olla jahe, vaikne, pime ja rahulik. Elektroonilised seadmed hoia käeulatusest eemal. Ärkamiseks kasuta äratuskella või mõne pereliikme abi.

Magamistuba võiks olla jahe, vaikne, pime ja rahulik. Foto: Alexander Possingham/Unsplash

Pane tähele, milliseid jooke tarbid!
Päeva teises pooles ei tasu juua kofeiini sisaldavaid jooke nagu kohv, must ja roheline tee, koolajoogid. Ka šokolaad sisaldab kofeiini! Samuti võib unetust põhjustada alkoholi tarbimine.

Rutiin paika!
Loo endale magamise ja ülesärkamise režiim ning järgi seda nii hästi, kui saad, ka nädalavahetustel. Tänu pidevalt püsivale rütmile tunned päeval vähem väsimust ning uni tuleb sisseharjunud uinumisajal kergemalt!

Ekraanid välja! 
Umbes tund aega enne magamaminekut väldi teleka vaatamist, arvutis või telefonis aja veetmist. Telefoni kasutamine siis, kui uni ei taha tulla, muudab uinumise veel ebatõenäolisemaks. Kui enne magamaminekut tegeleda vaiksete, rahulike tegevustega, tuleb uni palju kergemalt!

Umbes tund aega enne magamaminekut väldi teleka vaatamist, arvutis või telefonis aja veetmist. Foto: Matthew T Rader/Unsplash

Loe veel vaimset tervist puudutavate teemade kohta peaasi.ee lehelt.